Thaise curry: gele curry

gele curry in Koh Chang 2020 in corona tijd

Gele curry. Zoals de trouwe lezer wel weet maak ik veel culinaire tripjes naar Azië om inspiratie op te doen voor mijn blog. De Thaise keuken is natuurlijk een van de mooiste wereldkeukens en dit blog in deze serie gaat over de Thaise curries, en wel het bereiden van een specifieke curry paste. We bespreken de gele curry paste met een voorbeeld van een gele curry. Wil je meer weten over Thaise curries klik dan op deze link.

Eerst even het woord curry!

Het woord voor Thaise curry in Thailand is Kaeng of Gaeng (แกง). En dat weten we natuurlijk omdat we het opgezocht hebben in het eerste Thaise woordenboek uit 1873. In feite geeft de beschrijving aan dat het een soep is dat genuttigd wordt met rijst. De genoemde ingrediënten zijn garnalenpasta, sjalotten, chili pepers, knoflook en water, dus niet kokosmelk. Het andere woord, het echte woord voor curry is Kari (กะหรี่) en daarmee wordt bedoeld de gerechten die bereid zijn met kerriepoeder uit India. Onze curry heet Kaeng Kari, curry curry dus. Wij toeristen (farangs) noemen het dus de gele curry, geel van de door de Engelsen meegebrachte kerriepoeder. Nou ja, volgens mij gebruiken onze Thaise vrienden het woord Kaeng voor soep en wij “farangs” voor curry. Veel toeristische menu’s hebben dan ook het hoofdstukje “soups/curries”!

Maar eerst even over de opbouw van een Thaise curry.

De meeste mensen denken dat het maken van een Thaise curry moeilijk is, niets is minder waar maar je moet wel een beetje in jezelf geloven. De opbouw van een Thaise curry is altijd simpel en bestaat uit 4 stappen.

  1. Fruit verschillende soorten ui (rode ui, witte ui, sjalot) en een paar teentjes knoflook in een plantaardige olie, alles mag behalve olijfolie want we koken geen Italiaans.
  2. Gooi een aantal eetlepels curry paste erbij, uit een potje of maak het zelf.
  3. En dan de eiwitten, tofu, jackfruit, kip, garnalen, rundvlees enzovoort.
  4. Lekkere groenten en verse kruiden erbij.

Dus even voor de duidelijkheid! Een rode curry wordt gemaakt met een rode currypasta (Kaeng Kua). Een gele currypasta (Kaeng Garee) wordt ook gemaakt met als basis de rode currypasta (Kaeng Kua)! Eenvoudig toch, en wij als toerist ons maar afvragen waarom er zoveel misverstanden zijn bij de bestelling in restaurants.

Ingrediënten voor gele currypasta (Kaeng Garee) met rode currypasta (Kaeng Kua) als basis (voor 2) Recept voor Kaeng Kua vindt je bij de rode curry paste! 2 el Kaeng Kua currypasta, 1el sjalotten fijngesneden, 1 teentje knoflook fijngesneden, 1 tl galanga poeder, geroosterd en fijngesneden, 1 cm verse gember fijngesneden 1 el korianderzaad geroosterd, 1 tl komijnzaad geroosterd, 3 kardemon geroosterd, 2 tl kerriepoeder. Alle ingrediënten behalve de Kaeng Kua netjes fijnwrijven in je vijzel. Dan goed mengen met de rode Kaeng Kua, de moeder van alle rode curries, maar dus ook van de gele curry paste! Nu heb je gele currypasta (Kaeng Garee) en kunnen we de gele curry maken. Opmerking, gele curry paste is een van de weinige, wellicht de enige curry paste met gember!

De gele curry maken.

Ingrediënten

500 gr kipfilet in hapklare stukken gesneden

500 ml kokosmelk

250 ml water

250 gr aardappelen in grove blokjes gesneden

250 gr uien in vieren gesneden

2 el Kaeng Garee curry paste (zelf gemaakt of gekocht)

3 el vissaus

2 el palmsuiker of bruine bastard suiker

Bereiding Zoals altijd moet je beginnen met een mooie pan, bijvoorbeeld je Thaise curry pan! Glaasje witte wijn erbij en je kan beginnen met 250 ml kokosmelk in de pan te doen en daar de currypaste in te koken. Voeg de kip toe en laat alles een beetje aanbraden en dus niet aanbranden. Nu de rest van de kokosmelk en waarschijnlijk wat water zodat de kip onder staat. Breng aan de kook en laat het ruim twintig minuten pruttelen op laag vuur. Tijd voor de aardappel blokjes en de uien. Even wachten … en nu voorzichtig de suiker en de vissaus erin. De aardappels mogen niet te gaar worden, lekker stevig is ruim voldoende! Voordat ze gaar zijn kun je alvast beginnen met proeven! Zorg ervoor dat de curry jouw smaak krijgt. Een uitgeknepen limoentje (zuur) doet soms wonderen. Als de aardappels en de uien gaar zijn dan kun je deze curry meteen serveren met een bolletje rijst.

Balans in de smaken en creëer je eigen smaak!

Bij het maken van deze curry is het goochelen met de vier Thaise basissmaken. Hitte (Chili), zoet ( kokosmelk en palmsuiker), umami (vissaus) en zuur (limoen). Deze moeten in balans zijn, of , eigenlijk veel beter, naar jouw smaak zijn. Ik laat het altijd een beetje doorslaan naar zuur met de verse limoen, Thaise mensen slaan vaak door naar heet en toeristen naar wat zoeter.

Alles kan!

Ik krijg vaak opmerkingen dat mijn recepten niet duidelijk en specifiek genoeg zijn. Dat klopt! En dat komt omdat ik graag zou willen dat de basis van een curry in het hoofd gaat zitten en door oefenen met de ingrediënten die thuis in de ijskast liggen kun je de curry maken. Ik vind garnalen lekker en een ander rundvlees of grote paddestoelen. Prima! Gele paprika en lekker frisse ananas is ook lekker in deze gele curry. Alles kan met verse kruiden en alles wat je maar kan bedenken. Daardoor is curry maken zo eenvoudig zolang de basis maar top is.

Een curry is vaak lekkerder met groente. Alles kan natuurlijk maar ik denk dat je niet teveel Nederlandse groente moet gebruiken. Denk aan Thaise aubergine (erwt aubergine), bamboe scheuten, taugé, kousenband, en sugar snaps. Maar goed het is geheel aan jou want ook in Thailand zie je paprika, wortel en bloemkool in de curry drijven. Ik ken iemand en die wokt kot van die zakjes aziatische wokgroente in de pan en brengt het op smaak en gooit het dan door de curry. Eenvoudig en doeltreffend.

wachten op het eten is natuurlijk geen straf! Krabi 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s