Ratatouille, met de Franse slag

Ratatouille in the provence style (Tian)

Ratatouille, is het jullie ook wel eens opgevallen dat de echte voedseltrend van de afgelopen 25 jaar het naar de voorgrond schuiven van de eenvoudige boeren keuken is, ten koste gaande van de meer gekunstelde (goed bedoelde) gerechten zoals dat is ontstaan in restaurants. Terug naar eenvoudige lokale ingrediënten. In Italië is deze “keuken van de armen” totaal geromantiseerd en heet de Cucina Povera.

Het Franse gerecht ratatouille is daar een goed voorbeeld van. Het woord ratatouille (1877) komt van het Franse “touiller” wat zoiets betekent als roeren of mengen. Dus je mengt in stukken gesneden groente door elkaar, laat het boven het vuur gaar worden en je brengt het op smaak met kruiden, pas op!, alleen provinciaalse kruiden natuurlijk. En dan heet het gerecht Ratatouille Niçoise, uit de stad Nice dus en dat ligt niet in de Provence (grapje). Het is dus eigenlijk geen recept maar meer een bereidingswijze van een groente stoof. Het is vegetarisch en vegan.

Toch liggen de ingrediënten min of meer vast, alles kan, maar traditioneel is het een ratjetoe van tomaat, aubergine, courgette, ui en paprika. Allemaal “nieuwe” groentes meegenomen naar Europa uit de nieuwe wereld door onder andere Columbus (Colombiaanse uitwisseling) en de Arabieren (India). Courgette is bijvoorbeeld een onrijpe pompoen en als naam duikt deze groente pas rond 1929 op.

Misschien zijn er drie manieren om dit gerecht te bereiden. Snij alles in dobbelstenen en bak in een lekkere steelpan met veel knoflook en provinciaalse kruiden. Of snij alles in schijfjes en leg in lagen in een mooie Franse schaal, uurtje in de oven, klaar. Deze bereidingswijze komt uit de Provence en wordt Tian genoemd. De meer uitgebreide methode is dat elke groente apart wordt gebakken en dan later in de pan nog een tijdje worden gestoofd. Je proeft dan de ingrediënten meer afzonderlijk, dit is de echte ratatouille.

Het eten van ratatouille kan ook op drie manieren, eerste dag warm met brood, rijst, pasta, vis of enz..

De tweede dag koud, lekker als lunch met een groene salade. De derde dag opbakken met wat verse eieren erdoor heen.

Voor meer informatie over de groente stoofschotels in het algemeen maar ook de Disney connectie met ratatouille lees mijn blog groente stoven.

Dit recept is eenvoudig, mooi en wordt bereid in de oven en dat heeft als voordeel dat je meer tijd hebt voor andere dingen zoals het maken van een mooi tiramisu of borrelen met een glaasje wijn. De opbouw van dit gerecht is zodanig dat je alles kan voorbereiden tot het moment dat het in de ovenschaal zit en later kun je de oven aanzetten. Goed voor als je gasten hebt.

Dit recept bestaat uit drie delen, de tomatensaus, de groente en de dressing.

Ingrediënten

Groentes (alles in dunne plakken gesneden)

1 aubergine

1 courgette

2 grote tomaten

1 gele zomer of fles pompoen

Saus

1 ui, klein gesneden

2 teentjes knof, klein gesneden

1 gele paprika, klein gesneden

1 blik gepelde tomaten (400 ml)

2 el basilicum

versgemalen zwarte peper

Snuf chili poeder (optioneel)

Dressing

4 el goede (gekruide) olijfolie

2 el basilicum zeer fijn gesneden

1 tl zeer fijn gesneden knoflook of minced garlic

2 el peterselie (blad) zeer fijn gesneden

2 tl tijm (zeer fijn gesneden)

Zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

Eerst maken we de saus. Ik hou niet zo van teveel zout in de gerechten en dus gebruik meer versgemalen zwarte peper. Neem een mooi gietijzeren pan en zet hem op het vuur. Eerst de ui fruiten, dan de knoflook erbij en na 1 minuut de paprika erbij, dan de tomaten uit blik. Laat even pruttelen tot een saus en voeg de basilicum, peper en chili toe. Als je pan in de oven kan dan ben je klaar om de schijven groente dakpansgewijs op de saus te leggen. Anders de saus eerste even in een ovenschaal gieten en vlakstrijken. Schijfjes mooi en steeds dezelfde volgorde (bv aubergine, courgette, pompoen en tomaat) in cirkels op de saus leggen.

Mooie kleuren is de helft van het werk in een ratatouille

Nu de dressing, heel eenvoudig, Schaaltje met de olijfolie en meng er alle fijngesneden ingrediënten doorheen. Klaar. Smeer of giet de dressing gelijkmatig over de schijfjes groente in de ovenschaal.

Dek af met aluminium folie en zet 45 minuten in een voorverwarmde oven van 190 graden. Haal de folie eraf en laat het nog 15 minuten in de oven om de groentes zacht en een mooie “ik kom uit de oven” kleur te geven.

Serveren

Schaal op tafel want het ziet er mooi uit, je kunt het ook afgekoeld eten of de volgende dag. Lekker met brood, aïoli en een volle rode wijn of een bitter IPA biertje.

Tip: Ben je moe en kom je later thuis en heb je zin in snel? Schenk dan eerst een glas wijn in en snij dan alle groentes (je kunt de pompoen ook weglaten) grof in grote stukken. Neem een pan maak de saus, is die klaar dan gooi je de groentes erbij, deksel erop en stoof totdat alles lekker zacht is. Meng de dressing erdoor heen zonder de olie. Lekker met rijst, pasta of brood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s