Dumplings (wonton) zelf maken

Dumplings (wonton) zelf maken
gestoomde dumpling

Mijn dochter, Isabelle,  studeert in Tilburg. Ze kan goed met de studentes uit China omgaan, en dat mag ook wel want ze is tot haar twaalfde opgegroeid in Singapore en ze kan een aardig woordje chinees! Haar vriendin Min heeft haar geleerd de dumpling, Wonton (Jiaozi ) te maken en nu heeft Isabelle het mij geleerd.

Het eerste grappige is dat Min vertelde dat je geen varkens gehakt kon krijgen in de supermarkt alleen gemengd met rundergehakt! Ik geloofde dat eerst niet maar na drie supermarkten moest ik haar gelijk geven.

Wat is een Wonton? Eerst maken we het even simpel! Dumpling is de verzamel naam en wonton is een soort Chinese dumpling. Dim sum is hetzelfde als dumpling. In het Nederlands heet het een knoedel en daarom gebruiken we dat woord nooit meer in deze blog!

Er zijn twee categorieën Chinese dumplings, halvemaanvormige (gao) en ronde buidelvormige (bao). En de bekendste uit de groep “gao” is dan weer de Jiaozi ( 饺子). Traditioneel gemaakt van ondoorzichtige vellen van tarwedeeg gevuld met varkensvlees en lente-uitjes, geserveerd met een dip van sojasaus, en sesamolie.

Kijk, en dan kun je ze stomen (zheng jiao = gestoomde dumpling) ,  ).

Of in ruim water koken (shui jiao = water dumpling), 水饺)

Of in olie bakken (jian jiao = gebakken dumpling), )

In Singapore eet iedereen jiaozi tijdens Chinees Nieuwjaar omdat de vorm ook aan goudklompjes doet denken als je ze zo vouwt, dus staan ze symbool voor financiële voorspoed. 

Dumplings (wonton) zelf maken chinese new year
chinees nieuw jaar, 2021 jaar van de os! de derde is de goudvorm

Maar nu gaan we de meest voorkomende gestoomde dumpling zelf maken met gekochte wonton vellen en een traditionele vulling. Je kunt de vellen ook zelf maken maar dat is heel veel werk en de vellen krijg je nooit zo mooi als uit de winkel.

1 pak wonton vellen, 36 vellen (zie ingrediënt uitgelicht)

Ingrediënten voor 36 dumplings

500 gr varkensgehakt of half om half

3 lente ui, in zijn geheel fijngesneden

2 cm gember, met schil (!)fijngesneden

250 gr champignon, fijngesneden

3 teentjes knoflook, fijngesneden of knoflookpoeder

3 tl Chinese 5 kruiden (5 spices)

2 tl chili poeder

2 tl gerookte paprika poeder

1 el sesamolie (neem de donkere variant want die heeft smaak)

1 el Aziatische olie (kokosolie, arachideolie of anders zonnebloem olie)

Het simpelste sausje voor erbij.

1 deel sesamolie

1 deel sojasaus

Chilivlokken of pul biber

Of sojasaus met (rijst) azijn kan ook, probeer maar.

Bereiding

Neem een ruime kom en doe daar de gehakt in, prak een beetje los. Doe nu alle droge ingrediënten erbij en meng dat goed door het gehakt heen. Nu de twee soorten olie er in gieten, deze maken het mengsel smeuïg en zorgen tijdens het stomen voor een sappig geheel.

Dus neem nu een velletje in de hand en lepel er wat mengsel in. Het gaat het beste met Chinees rood nagellak natuurlijk. Daarna de randjes plakkend maken met water. Netjes in een vorm vouwen en dan stomen.

Dumplings (wonton) zelf maken

Het stomen doe je boven een laagje kokend water in zo’n bamboe stoom ding, verkrijgbaar bij de Aziatische winkels. Heb je die niet dan doe je het in iets anders met gaten. Denk aan grote zeef, vergiet, vis stomer enz.  Plakt het deeg aan de stomer leg ze dan op die speciale stoom blaadjes (zelfde Aziatische winkel of knip een rondje uit bakpapier en vergeet niet er gaatjes in te maken).

Serveren

Op een mooi bordje met stokjes en het sausje er naast. Of in een kommetje bouillon en dan heet het ineens wontonsoep, of te wel húntun (馄饨)!

Variëren!

Mensen die mijn blogs een beetje volgen weten dat ik probeer om de creativiteit in de keuken te stimuleren. Deze dumpling is dus de basis, maar wordt in China en in Singapore wel veel zo gemaakt omdat de smaak neutraal is en met het simpele dipsausje tijdens het eten op smaak kan worden gebracht.

Maar …….. je kunt bijna alles gebruiken om door het gehakt te doen.

Hier een aantal suggesties:

Doe er fijngesneden taugé, geroosterde sesamzaadjes, en een heel fijn gesneden chili pepertje bij.

Speel met smaken, voeg wat suiker (zoet), en rijstazijn (zuur), en wat zout toe.

Maak het vleesmengsel van 250 gr gehakt en 250 gr ganalen, de surf en turf versie.

Ga uit je bol met verse kruiden, snij bieslook, peterselie, koriander, of bieslook fijn en voeg het aan jou mengsel toe.

Je kunt hier je eigen geniale geheime familie mengsel ontwikkelen dat later door de kinderen doorgegeven wordt aan de kleinkinderen. Bij mij is dat anders gegaan, ik leer het van mijn dochter!

Ingrediënt uitgelicht

wonton vellen

In Singapore maken ze deze vierkante vellen van het merk  Happy Belly en die is in ieder geval te koop bij Oriental Asia en de Sligro. Ook on-line! Het komt uit de diepvries en zijn gemaakt van tarwebloem, ei en water (vergelijkbaar met Italiaanse ravioli, maar wel iets dunner).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s