Muhammara, de Arabische paprika dip

Muhammara, de Arabische paprika dip
Muhammara (محمرة)

Muhammara (محمرة) is een Arabische paprika saus afkomstig uit de Syrische stad Aleppo. Nu klinkt dat tegenwoordig niet meer leuk, maar de Syrische keuken is een mooie, oude keuken. Wel onbekend in onze wereld. Als je het Arabisch vertaalt dan betekent het “rood gekleurd”. Het wordt erg veel gebruikt in Turkije (acuka) en gegeten met Turks brood en staat op tafel bij zowel vis- als vleesgerechten. Kort door de bocht bestaat deze saus uit geroosterde rode paprika, walnoot, granaatappel melasse, knoflook en kruiden. Het is vegetarisch en vegan.

Muhammara is met een keukenmachine of blender erg simpel zelf te maken. In deze blog is het eerste recept met allemaal afzonderlijke kruiden en de tweede is een snellere versie met de Marokkaanse kruidenmix Ras El Hanout. Maakt niet veel uit, maar dan is het duidelijk dat deze saus inderdaad uit bovenstaande vijf hoofdingrediënten bestaat.

Muhammara, de Arabische paprika dip
de vijf ingredienten

Ingrediënten

1 pot geroosterde rode paprika (350 gr uitgelekt)

50 gram walnoten

50 gram paneer

1 el citroensap

1 el  granaatappel melasse

1 tl gemalen komijn

2 tl gerookte paprika poeder

1 (of 2) teentje knof

2 el olijfolie

snuf chili flakes

snuf zout

Bereiding

Doe de geroosterde paprika (bewaar het vocht) in een keukenmachine en draai heel even. Voeg nu het citroensap, de granaatappel melasse, komijn, paprika poeder, knoflook, chili flakes, zout en twee eetlepels olijfolie toe. Meng tot een gladde pasta, als het te compact is giet wat van het paprika vocht erbij zodat het smeuïg wordt.  Nu de walnoten mix nog even. De walnoten moeten er in stukjes in zitten en niet helemaal verdwenen zijn.

Tijd om te proeven! Speel met de smaken. Het mag niet zout zijn, het zout zit er alleen maar in om de andere smaken op te halen. Dagje in de koelkast doet wonderen.

Nu zie je eindeloos veel varianten in de Arabische wereld. Dus ook met koriander, cayennepeper, ui  enz.

Daarom even deze hele snelle versie, ook om aan te geven hoe eenvoudig het in feite is!

Ingrediënten

1 pot geroosterde rode paprika (350 gr uitgelekt)

50 gram walnoten

50 gram paneer

1 el citroensap

1 el  granaatappel melasse

1 teentje knoflook

3 tl Ras El Hanout

2 el olijfolie

Alles in de keukenmachine en klaar en serveren maar!

Als brood dip. Op tafel bij bijna alles wat Arabisch is. Dus köfte, falafel, kikkererwtenstoof, en knoflook garnalen.

Ingrediënt uitgelicht

Ras El Hanout

Het is een kruidenmengsel uit de Arabische wereld. Râs al hânout oftewel  رأس الحانوت is op te delen in râs (رأس) en dat betekent “hoofd”,  en hanout (حانوت) wat  “winkel” betekent. Zeg maar de hoofd des winkels” waarbij “het beste van de kruidenwinkels” centraal staat waarbij elke winkel een “hoofdkruid” heeft die tezamen een uniek kruidenmengsel vormen! Koop je deze mix gewoon bij de appie dan bestaat deze uit onder andere paprika, koriander, komijn, kaneel, en gember.

Bij ons in Nederland zien we het als een Marokkaans kruidenmengsel maar je ziet dergelijke mengsels in de keukens van Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s