Dawood Basha, gehaktballetjes in tomatensaus

Dawood Basha, gehakt in een granaatappelmelasse tomatensaus

Garabet Artin Davoudian

Dawood Basha. Het Ottomaanse rijk brokkelde rond 1860 af en er werden vertegenwoordigers gezocht voor een gebied dat in die tijd “de berg Libanon” werd genoemd (kort door de bocht het huidige Libanon). De eerste vertegenwoordiger (1861 – 1868) was de Armeense katholiek uit Istanboel  Garabet Artin Davoudian. Deze Pasha David (Dawood Basha) regeerde over de berg en zijn lievelingsgerecht was gehaktballetjes in een tomaten granaatappel saus. Deze naam is blijven hangen toen de kok niet voldoende ingrediënten had om het gerecht te maken en daarvoor zeer zwaar gestraft werd.

Zelf heb ik jaren in Arabische landen gewoond, gewerkt en gereisd (onder andere in Istanboel, Saudi Arabië, Dubai en Irak) en overal kom je Dawood Basha tegen met of zonder aardappels erin (!). En overal is het gerecht anders bereid omdat de kok er een eigen draai aan geeft of omdat in een specifieke regio een kruid overvloedig aanwezig is, meestal bereidt met lamsvlees. Dus gebruik wat je lekker vindt en improviseer! Meestal geserveerd met rijst maar ook met brood (vooral in Turkije), ik vind het een zeer prettig gerecht om thuis te maken want het is Arabisch van smaak en tegenwoordig kun je alle ingrediënten gemakkelijk kopen.

Zet een Arabisch muziekje op, we gaan beginnen! Dit gerecht is makkelijk te maken als je er een structuur in brengt. Het bestaat uit gehaktballetjes, gebakken aardappel en tomatensaus met granaatappelmelasse.

Heb je een goede Turk of Marokkaan in de buurt dan kun je gewoon 500 gr Köfte kopen en je bent klaar met stap 1. Voor de aardappel kun je bij de super voorgekookte aardappel kopen, geschild en al.

Voor de gehaktballetjes:

500 gr gehakt (rund of lam of vervanger)

1 rode ui of 2 bosuitjes, zeer fijngesneden

2 teentjes knoflook, fijngehakt

2 chilipepers, fijngehakt

Lekker veel gehakte peterselie

2 el Ras El Hanout

Voor de gebakken Aardappelstukjes:

1 grote aardappel, in blokjes

Voor de tomatensaus met granaatappelmelasse:

400 gr (1 blik) gepelde tomaten

1 witte ui, fijngesneden

2 teentjes knoflook, fijngehakt

3 el Ras El Hanout

1 eetlepel granaatappelmelasse

½ paprika (geel is leuk), gehakt

Peterselie om te garneren

Bereiding

Als je geen köfte hebt gekocht dan meng je het gehakt met alle ingrediënten en je draait daar 15 tot 20 ballen van. Olijfolie in de pan en bakken maar. Niet te hard, gewoon op een rustig vuurtje lekker bruin laten worden. Als ze mooi bruin zijn is het klaar, garen doen we later.  Zet met het bakvocht apart.

Doe wat olie in een steelpan en bak de aardappel blokjes krokant en bruin. Uiteraard kan dat tegelijkertijd met de gehakt balletjes. Zet apart.

Nu het echte werk, neem een glaasje witte wijn, dat ontspant. Fruit de fijngesneden uien en knoflook in een ruime pan. Ik neem een gewone pan omdat je er een deksel op kan plaatsen maar dat hoeft niet. Een ruime steelpan is prima. Voeg de tomaten toe, even pruttelen. Dan de Ras El Hanout met de granaatappelmelasse, even roeren en nu de gehaktballetjes met het braadvocht erbij.

Kijk even of er genoeg saus is voor de hoeveelheid gehaktballen die je in de pan heb liggen. Als het niet voldoende is kun je nog een blik tomaten erbij doen, of giet wat water of bouillon erin. Deksel op de pan en laat alle smaken in 25 minuten bij elkaar komen. Zo nu en dan even roeren.

Als het klaar is de paprika en de gebakken aardappels erbij. Nu proeven, het moet door de melasse een beetje zuur zijn. Te zuur? Voeg wat zout toe, of versgemalen zwarte peper. Snuf kaneel doet ook wonderen.

Deksel erop en nog 10 minuten laten indikken je Dawood Basha is klaar. Meteen serveren met  peterselie en partjes citroen. Lekker met Hummus, Tzatziki, Muhammara, kruidige Tabbouleh. Brood, roti of rijst, het kan allemaal.

Wat drinken we erbij?

Goede vraag! Muntthee eigenlijk. Bruin bier (zoet) is ook lekker of droge witte wijn uit Nieuw- Zeeland.

Ras El Hanout

Het is een kruidenmengsel uit de Arabische wereld. Râs al hânout oftewel  رأس الحانوت is op te delen in râs (رأس) en dat betekent “hoofd”,  en hanout (حانوت) wat  “winkel” betekent. Zeg maar de hoofd des winkels” waarbij “het beste van de kruidenwinkels” centraal staat waarbij elke winkel een “hoofdkruid” heeft die tezamen een uniek kruidenmengsel vormen! Koop je deze mix gewoon bij de appie dan bestaat deze uit onder andere paprika, koriander, komijn, kaneel, en gember.

Bij ons in Nederland zien we het als een Marokkaans kruidenmengsel maar je ziet dergelijke mengsels in de keukens van Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s