Samfaina, de ratatouille uit Spanje

Samfaina, de ratatouille uit Spanje

Samfaina is een ratatouille achtig gerecht. Deze blog is een onderdeel van de serie over groente stoven in olijfolie zoals we die kennen door heel het Middellandse zeegebied. In afzonderlijke blogs ga ik in op de individuele recepten en bereidingswijzen, deze zijn aangegeven met een link. Deze serie van groentestoof gerechten zijn ideaal voor vegetarisch etende mensen en kunnen vrij eenvoudig gebruikt worden om resterende groentes te verwerken. Vaak zijn ze de volgende dag, mits op kamertemperatuur geserveerd, nog veel lekkerder. Deze aflevering gaat over Samfaina uit het Catalaanse Spanje!

Als je veel tijd om handen hebt en het leuk vindt om grondig culinair onderzoek te doen kun je aantonen dat de Catalaanse (Spanje) Samfaina waarschijnlijk het oorspronkelijke gerecht is waar later de Provençaalse Ratatouille op gebaseerd is. Maar ja omdat chauvinisme in het culinaire zuiden nu eenmaal anders ligt dan in het alles etende Nederland is het een moeilijke discussie.

Het woord Samfaina komt het eerst voor in 1890 en komt van samfònia wat weer uit het Latijnse symphōnĭia komt. Een symfonie van groentes zullen we maar zeggen.

Zover ik kan nagaan is het grote verschil tussen Ratatouille en Samfaina dat het laatste meer als saus wordt gemaakt en vaak gegeten wordt met vlees (lamsvlees) of vis. Vaak zit er ook geen courgette in. Dus als je dat buiten beschouwing laat, zijn de gerechten dezelfde, maar als je thuis een Spaanse tapas avond houdt dan heet het Samfaina.

En nu het eenvoudige recept

Ingrediënten

1 grote aubergine in dobbelstenen gesneden

1 courgette in dobbelstenen gesneden (optioneel)

1 gele paprika in stukken gesneden

Veel verse kruiden, tijm, basilicum, peterselie, rozemarijn grof gesneden

De saus (sofrito)

2 rode ui fijngesneden

2 teentjes knof fijngesneden

1 blik tomaten (blokjes) of 6 Cherry tomaten

Chili peper, fijngesneden of chili vlokken (pul biber), niet verplicht natuurlijk.

Goede olijfolie

Bereiding

Neem een mooie, liefst rode pan met deksel, en zet op laag vuur met wat goede olijfolie. Fruit de ui met de knoflook zachtjes totdat de keuken lekker ruikt en de uien glazig zijn. Voeg de tomaten en de chili toe, laat minstens 5 minuten stoven en pruttelen. De sofrito is klaar!

Voeg de aubergine, eventueel de courgette en de paprika toe. 10 minuten stoven met de deksel op de pan. Voeg versgemalen zwarte peper toe, een snuf zout en de helft van de kruiden. Laat pruttelen totdat de groente zacht met een bite is. Voeg de rest van de kruiden toe en laat zonder deksel nog een 3 minuten door pruttelen. Klaar.

Serveren

Het kan warm of op kamertemperatuur. Ik strooi er nog verse peterselie over.  Lekker met vers knapperig brood, aïoli (yoghurt) en een groot glas witte wijn. Als bijgerecht is het lekker bij kip en lam.

Je kunt het ook als tapas serveren. Smeer bruchette in met aïoli met daarop de Samfaina en weer daarop een ansjovis (Ortiz Boquerones of uit blikje). Garneren met een beetje peterselie of bieslook.

Disfrute de su comida (smakelijk eten).

Informatie:

Sofrito (Spaans) is een basis saus die je kunt maken als basis voor een soep, een pasta of andere gerechten zoals deze groente stoofschotel. Het bestaat uit tomaat, ui en goede olijfolie maar vrijwel altijd wordt er knoflook aan toegevoegd. In feite fruit je de ingrediënten totdat er een basis saus is ontstaan. Natuurlijk kun je chili en zeer fijngesneden aan toevoegen. In Italië het de saus Soffritto en in Frankrijk  Sofregit.

Hoe maak je bruchette? Neem een mooi zuurdesem brood en snij een aantal 1 cm dikke plakken af. Zonder olie op de grill pan (of BBQ) totdat ze krokant zijn met mooie strepen. Insmeren met een rauw knoflookteentje en een beetje olijfolie en klaar. Ik vind het met aïoli of zacht geroosterde knoflook uit de oven ook erg lekker.

Afsluiting

Wat ik de lezer niet wil onthouden is een gedeelte van de fanatieke discussie in Spanje of samfiana de moeder is van alle ratatouille’s. Bartolomé Esteban Murillo (1617 – 1682), een bekend Spaanse schilder die “de keuken van de engelen” (1646) schilderde met daarop, jawel, de ingrediënten voor het maken van een samfiana (rechtsonder). Dun bewijs natuurlijk want wat moet je anders schilderen behalve tomaat, aubergine en courgette nietwaar?

Murillo, Angels’ Kitchen 1646

Een gedachte over “Samfaina, de ratatouille uit Spanje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s