Oliebollen recept met bier

2020 mijn dochter Isabelle bakt elk jaar de oliebollen!

Wat is een oliebol?

Culinair dan, dus niet de oliebollen die denken dat de aarde plat is.

De oliebol is een gefrituurde bol gemaakt van gistdeeg uit de Lage Landen. Bij ons in Nederland worden ze traditioneel gegeten op oudejaarsavond. Maar ze zijn tegenwoordig overal te vinden op kermissen. En vooral in de wintermaanden worden ze ook verkocht in oliebollenkramen op veel andere plaatsen. Het beslag van de oliebollen wordt vaak gevuld met krenten of rozijnen. Vaak worden er ook andere ingrediënten aan toegevoegd, zoals appel, sukade, gedroogde abrikozen, sinaasappelsnippers of bier. Bestrooit met poedersuiker natuurlijk al of niet opgewarmd in de oven.

Ingrediënten, alles op kamertemperatuur

500 gr bloem

1 zakje gedroogd gist

1 ei losgeklopt

250 ml melk

50 gr mooie roomboter

snuf zout

250 ml bier met hoge gisting (triple of je favoriete trappiste)

100 gr sultana rozijnen

100 gr krenten

Bereiding

Wel de rozijnen en de sultana’s 20 minuten in het bier.  

Zeef de bloem in een oliebollen kom en voeg het zout toe.

Smelt de boter in een pannetje met de melk en 150 ml bier. Roer het gist en de suiker (activeert de gist) erdoor. Giet het mengsel met het losgeklopte ei in de bloem. Toevoeging van ei verminderd de vetopname tijdens het frituren!

Roer de krenten en de sultana erdoor. Goed roeren tot er een mooi glad beslag is ontstaan.

Het rijzen

De kom afdekken met een vochtige theedoek (krijg je geen velletje op het beslag) en zet opzij op een warme plek, bijvoorbeeld bij de verwarming! Het rijzen duurt ongeveer een uur en het beslag zou 2 tot 3 keer het oorspronkelijke volume moeten hebben. Na het rijzen het beslag nog 10 keer goed doorslaan om luchtbellen te voorkomen.

En bakken maar!

Gebruik voor het oliebollen bakken een schone verse neutrale olie, zoals zonnebloemolie, arachideolie olie of slaolie. Geen frituurolie want die wordt harder bij afkoeling. De olie moet constant van temperatuur zijn, en wel op 180 graden. Koelt het vet af dan zuigt de bol zich vol, vette oliebollen dus!

Frituur pan is handig, maar het kan ook in de wok of een andere pan, gebruik dan wel een thermometer.

We willen natuurlijk de perfecte ronde oliebol ha ha. Gebruik twee lepels (of een ijslepel) die je eerst even in de hete olie houdt zodat het beslag niet aan je lepel blijft zitten.  Laat het beslag net boven de olie vallen en vergeet niet je lepels opnieuw in de olie te dippen, zodat ook de volgende bol weer goed loslaat.

Tja en dan is het ongeveer 5 minuten per lading van niet teveel bollen. Schep ze uit de olie (schuimspaan) en laat elke batch afzonderlijk uitwasemen in een vergiet op keuken papier.

Serveren

Met poedersuiker en een glaasje (zoete) champagne of trappiste biertje.

Geen zin in al het gedoe? Smokkelen mag!

Koop een pak oliebollen mix gooi er de rozijnen en de krenten door plus 500 ml lauwwarm water. Goed kloppen (kan ook met de hand) tot er een beslag ontstaat en dan 45 minuten rijzen. Klaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s