Burrata met warme druiven en pistache

Burrata met warme gebakken druiven komt van oorsprong uit Italië natuurlijk. Martha Stewart heeft het recept bijna 10 jaar geleden benoemd in Amerika. Maar toen chef Ottolenghi in 2018 in zijn kookboek “simpel” een geweldige variant beschreef werd het een wereldwijde  bestseller. De Italianen eten burrata vaak met prosciutto, maar ook veel met pistachenootjes. Zie dit recept als een leidraad. Je kunt de druiven ook 20 minuten in een oven van 200 graden zetten maar een pan is snel en eenvoudig. Hip is grillen in de grillpan of de BBQ. Dit gerecht is opgenomen in de serie “appeltje eitje”.

Ingrediënten voor 4 personen

250 g witte druiven zonder pit

250 g blauwe druiven zonder pit

2 el balsamico azijn of rode wijnazijn

3 el goede olijfolie

1 teentje knoflook, geperst

1 tl bruine basterdsuiker

2 tl geroosterd venkelzaad, gekneusd

2 burrata of buffelmozzarella (400 g), op kamertemperatuur

5 g basilicum (kan 5 takjes zijn)

2 el pistache noten, grof gehakt

Grof zout (rock salt)

Versgemalen zwarte peper

Bereiding

Rooster eerst de venkelzaad in een droge pan en kneus ze daarna met een lepel (bolle kant) in een kommetje. Of op de grond met je vijzel natuurlijk. Doe de druiven in een kom samen met de helft van het venkelzaad, knoflook, azijn, olijfolie, suiker, peper en zout. Folie over de kom en het marineren kan beginnen. Ik doe dat een nachtje in de ijskast, maar 20 minuten op kamertemperatuur kan ook.

Ok, de gasten zitten aan tafel met een glas droge witte Italiaanse wijn en je wilt dit gerecht gaan serveren.

Neem een koekenpan en zet op een middelhoog vuur en laat een beetje heet worden. Gooi de druiven met de marinade in de pan en laat alles niet langer dan 5 minuten bakken.

Intussen zet je vier borden op het aanrecht. Snijd de twee Burrata’s doormidden en leg op ieder bord voorzichtig een halve burrata zorg dat het een beetje mooi uitvloeit.

Lepel nu de druiven EN de ietwat ingedikte marinade over en om de burrata heen. Garneer met de pistache noten en de blaadjes basilicum.

Variant

Doe er ook wat gebakken spekjes bij, dat past goed bij Burrata.

Burrata

Deze Italiaanse kaas komt uit Puglia, de hak van de laars zeg maar. Ondanks het feit dat Burrata geen Mozzarella is, is het wel gemaakt van Mozzarella. De stevige buitenkant van Burrata is namelijk gemaakt van verse Mozzarella. Daar maken de Italianen dan een bolvormig zakje van en vullen die met stracciatella en room.

Stracciatella di bufala is gemaakt van buffelmelk waarbij de wrongel wordt uitgerekt (pasta filata) en daarna in stukjes geknipt. Gemengd met dikke room is dat het mengsel dat in het bolvormige zakje van de Mozzarella wordt gestopt en de Burrata is geboren. Stracciatella is het verkleinwoord van straccia en betekent kleine stukjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s