Ansjovis op zijn Spaans, boquerones en vinagre

Boquerones en vinagre. Hou je van tapas? Dan is dit eenvoudige recept met verse ansjovis een aanrader, en zo simpel te bereiden dat het is op genomen in de serie “appeltje eitje”.

Wanneer je in Andalusië in een tapas restaurant zit dan kun je vrijwel altijd “boquerones en vinagre” bestellen. Heerlijk fris in de hete zomers. In feite is het gemarineerde ansjovis. Omdat het marineren in azijn tijd kost (12 uur) en het laten trekken in de olijfolie ook (2 uur) moet je dus een dag van te voren beginnen.

Ingrediënten

500 gr verse ansjovis

125 ml sherryazijn of witte wijnazijn

6 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden

2 el bladpeterselie, zeer fijn gehakt

Versgemalen peper (witte is mooi)

250 ml zeer goede olijfolie

Bereiding

Eerst maken we de ansjovis schoon door met een scherp mesje de buik van de visjes open te snijden en de ruggengraat en de kop te verwijderen. Laat de staartjes zitten.

Spoel de ansjovis goed af, dep droog en vouw ze open met het staartje er nog aan.

Leg de visjes in een schaal en giet er de azijn met de peper overheen, vul aan met water totdat ze onderstaan. Dek de schaal af met plastic folie en laat minimaal 12 uur marineren (een nacht) in de koelkast.

Twee uur voor gebruik haal je de ansjovis uit het azijn en laat uitlekken. Verdeel ze over schaaltjes of op een grote schaal en leg er de zeer dunne plakjes knoflook op en bestrooi met de peterselie. Giet er de olijfolie over en laat 1 of 2 uur staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Serveren

Serveer het met wit brood. Een glas droge witte wijn doet het goed. En ik vind goede groene olijven er erg lekker bij.

Ingrediënt uitgelicht

Ansjovis

De ansjovis (Engraulis encrasicolus) is een straalvinnige vis uit de familie van de ansjovissen (Engraulidae), een familie die 139 soorten telt. De vis bereikt gemiddeld een lengte van 20 centimeter, heeft een afgeronde snuit en een korte onderkaak.

De ansjovis komt heel veel voor in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Vooral in Andalusië wordt het veel gevangen en gegeten.

De ansjovis trekt, om zich voort te planten naar het noorden en langs de kust van België en Nederland (Oosterschelde). Bergen op Zoom heeft een oude traditie (eerste vermelding in 1673) voor het vangen van ansjovis met fuiken (weervisserij). De ambacht van het weervissen is in 2018 uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s