Tinto de Verano, de Spaanse zomerwijn

Als je door Andalusië rondreist en in een stad als Sevilla vaak in de bloedhitte onder een terrasparasol verblijft valt het je op dat toeristen veel Sangria bestellen maar de Spanjaarden zelf een “Tinto de Verano” wat letterlijk zomerrood betekent. Als de barman het zelf maakt dan bestaat dit zeer verfrissende drankje voor 50% uit rode huiswijn en 50% uit koolzuurhoudende frisdrank (gaseosa) bestaat. Maar ……. er zijn twee soorten!

Bestel je een tinto de verano (of kortweg een tinto) dan krijg je automatisch de “met citroen” versie, oftewel de tinto con limón. Rode wijn met Casera limón, en Casera is een bekend merk in Spanje.

Deze frisse dorstlessende versie wordt met veel ijs en een schijfje citroen geserveerd.

Er is echter een andere versie, de tinto de verano con blanca gemaakt met Casera blanca. Minder zoet, pittiger en meer een rode wijn smaak. Geserveerd met een schijfje sinaasappel. Voor mij en vele Spanjaarden met mij een veel betere keuze omdat het veel minder op frisdrank lijkt.

Als je in de “middle of nowhere” bent, zoals wij tijdens onze voettocht (camino del norte) naar Santiago de Compostella in het noorden van Spanje, bestel je gewoon een fles rode huiswijn met een fles gaseosa om zelf te mixen. Dat doet iedereen en wat er in de grote steden gebeurd is daar totaal niet interessant.

Helaas wordt de tinto tegenwoordig ook in flesjes verkocht en dan drink je gewoon frisdrank en de rode wijn smaak is ver te zoeken. Voordeel is wel dat er (bijna) geen alcohol in zit dus als je de hele avond wil doordrinken zonder dronken te worden is het een optie, ook kun je de zero versie bestellen.

Geschiedenis en oorsprong

In Córdoba kun je de tinto con blanca ook bestellen onder de naam “vargas”.  De ondernemer Federico Vargas Madero richtte in 1916 een etablissement op dat toen zeer afgelegen lag aan de Avenida del Brillante, Venta de Vargas genaamd. Alle artiesten (flamenco) die in Córdoba optraden kwamen naar hem toe om tot de volgende dag door te gaan. Ook had hij een speciaal podium en een kleine stierenarena voor het oefenen van aanstaande stierenvechters. Rode wijn was de drank, en onze Federica startte met het serveren van rode wijn met bruisend water uit zijn sifon. Het sloeg echt aan en het drankje werd lokaal bekend onder naar de achternaam van Federico “vargas”.

Boze tongen (jaloerse mensen uit andere steden van Andalusië) beweren dat de naam komt van de naam van de rode wijn Valdepeñas, de wijn waarmee deze drank traditioneel is gemaakt, en gaseosa, hetgeen frisdrank betekent. Valgas dus, dat door het Andalusische dialect “vargas” is geworden. Nou daar trappen we natuurlijk niet in!

Recept

Laten we dit even heel kort houden! Een deel rode wijn met een deel Tonic (blanca) of Zeven-up of Fanta (Limon). Serveren met heel veel ijs en een schijf citroen of sinaasappel.

Drink in Nederland alleen als het in je tuin of balkon boven de 25 graden is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s