Albóndigas, de Spaanse gehaktballetjes.

Dit blog gaat over de Albóndigas, een lekker recept uit de Arabische periode van Andalusië. In het jaar 711 trokken de Moren vanuit Marokko het huidige Spanje binnen en noemde hun rijk Al-Andalus (het huidige Andalusië). Het duurde 750 jaar (tot 1492) voordat de Moren waren verdreven en de christenen het overnamen.

De Arabieren introduceerde onder andere aubergine, spinazie, suikerriet, rijst, abrikozen en citroenen. Ook maakten ze de olijven industrie groot. Ze aten voornamelijk vlees met weinig vet zoals lamsvlees en gevogelte.   

Als ezelsbruggetje kun je zeggen dat de Spaanse culinaire woorden die beginnen met een “a” uit deze periode komen, denk aan aceite (olie), aceituna (olijven), arroz (rijst) maar ook aan albóndiga (gehaktballen) de helden van deze blog.

In Andalusië worden een aantal gerechten in restaurants verkocht als tapas, of “ración” voor een grote portie en een “ media ración” voor een halve portie. Ben je met ’n tweeën dan is het leuk om de tafel vol te zetten met wat tapas (Euro 2 tot 4 per stuk). Deze gehakt balletjes (Albóndigas en salsa de tomate) is daar een goed voorbeeld van.

Het recept is eenvoudig en echt lekker! Tegenwoordig wordt er half om half gehakt voor gebruikt, half rund en half varkens gehakt. Maar oorspronkelijk gebruikten de Moren geen varkensvlees maar lekker lamsvlees.

Kenmerkend voor dit gerecht is dat de gehaktballetjes niet te groot zijn (2 cm), en niet te gekruid (de Spaanse keuken houdt van de natuurlijke smaken). De balletjes worden eerst gebraden in de koekenpan (in olijfolie natuurlijk) om een mooie knapperige buitenkant te creëren en daarna gesudderd in de tomatensaus waardoor de tomatensmaak goed in de balletjes kan trekken en geheel gaar worden gekookt. Erg belangrijk is dat je goede ingrediënten gebruikt, want dat proef je meteen. Serveren met lekker knapperig stokbrood en een glas rode wijn.

Ingrediënten

De gehaktballen

500 gr rundergehakt, vers van de slager

250 gr varkensgehakt, vers van de slager

½ witte ui, gesnipperd

1 ei

50 gr paneermeel

2 teentjes knoflook, geperst

100 ml koude bouillon of melk

1 el platte peterselie, zeer fijn gesneden

Versgemalen zwarte peper

De saus

800 gr (2 blikken) gepelde tomaten)

½ witte ui, gesnipperd

2 teentjes knoflook, fijngesneden of geperst

1 tl gerookte paprikapoeder

Basilicum, fijngesneden (peterselie kan ook)

Versgemalen zwarte peper

Zout naar smaak

Bereiding

Eerst de gehaktballen! Meng alle ingrediënten goed door elkaar in een kom en draai er balletjes van ter grootte van een Spaans pingpong balletje.

Bak de balletjes in olijfolie in een koekenpan totdat ze mooi bruin zijn, ze hoeven niet gaar te zijn want dat doen we later in de saus. Haal de balletjes uit de pan en zet apart.

Nu de saus in dezelfde pan. Fruit eerst de uien en de knoflook in de overgebleven olijfolie (voeg meer toe, indien nodig). Doe de tomaten erbij, goed roeren en “prak” eventueel de tomaten in kleine stukjes. Voeg nu de paprikapoeder, de basilicum, peper en zout toe en laat een minuut of 5 pruttelen en indikken.

Breng alles samen door de gehaktballetjes bij de saus te voegen en een tijdje te sudderen zodat de smaken goed bij elkaar komen en het gehakt geheel gaar is. Wordt het te droog doe er een scheutje rode wijn bij of wat olijfolie.

Serveren

In Spanje doen ze dat vaak met patat, maar knapperig brood is erg handig omdat je toch de saus ergens mee moet opdeppen!

Varianten

Je kunt natuurlijk alle ingrediënten die je lekker vindt in de saus stoppen, venkelzaad in de saus is bijvoorbeeld verrassend. De mooiste vind ik om 2 el fijngesneden verse munt in de balletjes te doen.

Toast het brood dat je erbij serveert (tostada), besprenkel met zeer goede olijfolie.

Lekkere partjes citroen apart erbij serveren doet ook wonderen. Je kun er nog een aantal tapas bijmaken en dan heb je een Spaanse tapas avond, vergeet dan niet op de achtergrond wat Flamenco muziek te draaien.

Disfrute de su comida!

2021 Cordoba, Moorse stijl in de Mezquita

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s