Ensaladilla Rusa, de rus uit Spanje

Ensaladilla Rusa, oftewel de Spaanse Russische salade wordt ook wel een aardappel salade genoemd op de Engelse menu’s in de toeristische streken van Andalusië. Wij denken vaak aan onze oer-Hollandse huzaren salade. Toch, mits je de goede ingrediënten gebruikt is de smaak anders, ook al omdat er tonijn in zit en alles met olijfolie is bereid.

Het wordt vaak als tapas geserveerd en ik vind het lekker als vervanger van mayonaise, dus je kunt het goed eten bij allerlei andere tapas zoals Albóndigas (gehaktballetjes), patatas fritas (frieten), Kroketjes, enz enz. Een “must” tijdens een tapas avondje thuis en simpel te maken!

Dit gerecht kun je op vele manieren bereiden maar het recept in deze blog is de authentieke, traditionele Russische salade zoals die vaak ook bij de Spanjaarden thuis wordt gemaakt. Dus met de traditionele ingrediënten en de mayonaise wordt ook gewoon zelf gemaakt.

De basis ingrediënten

Aardappel, wortel, doperwten, tonijn in olie en eieren. Alles komt samen met de zelfgemaakte mayo!

Ingrediënten salade

300  wortels, in blokjes gesneden

500 gr vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes gesneden

250 gr goede tonijn in (olijf)olie uit blik

200 gr doperwten uit blik

4 eieren,  8 min., gekookt, gepeld en grof gehakt

Voor de mayonaise:

1 ei

250 gr zachte olijfolie van hoge kwaliteit

2 el sherry azijn

Versgemalen zwarte peper

Bereiding

Eerst koken we de blokjes wortel in 15 tot 20 minuten zacht.

De aardappelen hebben een kooktijd van ongeveer 15 minuten. De verleiding is om ze tegelijkertijd te koken maar dan is er altijd een groente niet echt goed, dus kook alles apart met een snuf zout uiteraard.

De mayo maken we met een staafmixer, gooi alles in een hoge beker. Staafmixer op de bodem zetten, aanzetten en langzaam omhoog trekken en klaar!

Zo nu het samenstellen van de volledige salade. Doe alle groentes in een kom, meng voorzichtig en voeg de tonijn vlokken toe. Voeg de gehakte ei toe en klaar is het. In Spanje doen ze de mao er vlak voor het serveren doorheen. Ik vind het lekker om het er meteen doorheen te mengen zodat alles in kan trekken.

Variaties

Die zijn oneindig! Wat veel wordt gedaan is fijngesneden garnaal, of surimi. Ook zie je peterselie of koriander.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s