Lasagne uit de stoofpan, de panlasagne

Panlasagne! Heb je geen oven of ben je aan het kamperen? Maak dan deze lasagne in een gietijzeren pan, gewoon op het fornuis. Het is echt een wonderbaarlijk simpel recept van een Italiaanse klassieker. Dit recept houdt rekening met een aantal ongeschreven (Italiaanse) regels voor een goede lasagne. Eet je liever geen vlees dan vervang je het gehakt door fijngesneden champignons en laat je de spekblokjes achterwege.

De ongeschreven regels zijn: Gebruik altijd verse pastabladen. Gebruik echt gehakt van de slager. De saus in dit recept is precies genoeg om de balans te krijgen met de hoeveelheid pastavellen. De groente (sofrito) moet in hele kleine blokje  gesneden worden voor een goede bite. Gebruik precies genoeg room-kaas saus.

Ingrediënten

100 gr (ongeveer 8) verse pasta vellen

100 gr magere spekblokjes

250 gr gehakt

70 g (blikje) tomatenpuree

400 gr passata of je favoriete pastasaus

Olijfolie

40 ml rode wijn

De heilige sofrito

200 gr wortel in kleine blokjes

250 gr bleekselderij in kleine blokjes

1 witte ui, gesnipperd

3 teentjes knoflook, geperst

De kaas room saus

150 gr ricotta

75 ml kookroom

50 gr Parmezaanse kaas, geraspt

Diversen

125 gr (1 kleine) mozzarella in plakjes

6 cherry tomaatjes,  gehalveerd

2 tl oregano, liefst vers

Verse basilicum

Zwarte peper, versgemalen

Chili vlokken (pul biber)

Zo alles staat klaar op tafel. De sofrito is gesneden en zit in een apart schaaltje. De mooi rode gietijzeren stoofpan (Dutch oven) staat op het fornuis. Een koekenpan om alles voor te bereiden. De fles wijn is open en je eigen wijnglas zit vol. De Italiaanse muziek staat op! Koken maar.

Bereiding

Bak de spekjes langzaam (5 minuten) in een koekenpan krokant met wat olijfolie. Doe er de sofrito bij en fruit alles een beetje aan. Het huis ruikt nu lekker Italiaans en het is tijd voor een slokje wijn.

De gehakt in de pan en bak die op laag vuur rul, blus af met de rode wijn.

Nu de tomatenpuree erbij, de passata, en bijna alle oregano. Breng op smaak met zwarte peper en de chili vlokken, (proef of het zout mist, meestal is dat niet het geval). Laat de saus nu ongeveer 15 minuten pruttelen totdat het meeste vocht is verdwenen. Proef even, ik doe er meestal nog wat citroensap doorheen want dat maakt de saus frisser.

Tijd voor de kaassaus. Heel eenvoudig, meng de ricotta met de kookroom en de Parmezaanse kaas goed door elkaar.

Zo, tijd voor de mooie gietijzeren stoofpan.

Schep 1/3 van de gehaktsaus in de stoofpan, beleg dat met een derde van de lasagne vellen, smeer in met een derde van de kaassaus.

Nog twee keer en dan ben je bijna klaar.

Leg op de laatste  laag kaassaus de plakken mozzarella en de gehalveerde tomaatjes. Bestrooi met wat oregano en de deksel kan erop.

25 minuten later op laag vuur moet de pasta gaar zijn en de kaas gesmolten. Anders laat je alles nog wat langer pruttelen.

Serveren

Doe verse basilicum op de lasagne. En serveer rustiek in de pan op tafel. Lekker glas wijn erbij en klaar!

Onderwerp uitgelicht

De Italiaanse soffritto

In Italië is het de naam van een basissaus dat bestaat uit wortel, bleekselderij, ui met daaraan toegevoegd tomaat en knoflook. Alles wordt in kleine blokjes gesneden en gefruit en dient als basis voor pastasauzen waaronder de  bekende Bolognese saus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s