Kreeft Newberg, recept en oorsprong

Kreeft Newberg of Lobster Newberg is een heerlijk gerecht uit de Amerikaanse keuken. De kreeft wordt geserveerd in een “Newberg” saus gemaakt van boter, room, eieren, sherry en cayennepeper.

Oorsprong en geschiedenis

Ook deze culinaire geschiedenis van de saus is ontstaan uit gebeurtenissen die nooit hebben plaatsgevonden, dus laten we beginnen met de werkelijkheid voordat we overgaan naar de saucy details. In New York City, we zijn in 1827, opende het beroemd geworden restaurant Delmonico zijn deuren.

restaurant Delmonico in New York

Het eerste restaurant met een echt menu waarvan de zeer rijke gasten wijn en gerechten konden bestellen.

Charles Ranhofer (1836 – 1899)

Charles Ranhofer (1836 – 1899), een briljant Franse chef, werd in 1862 ingehuurd door Lorenzo Delmonico. Charles kreeg de volledige macht over de keuken, het menu en de wijnkelder. Uiteraard stond er zee voedsel op het menu zoals schildpad (terrapin), garnaal, krab en kreeft. En dat kon je bestellen in een lekkere romige saus en waarschijnlijk was de toen bekende terrapin saus daar één van. Een vaste klant uit die tijd Benjamin Wenberg (1835 – 1885), puissant rijk geworden van import en export door middel van zijn schepen, bestelde de schildpad zo vaak dat Charles Ranhofer hem eerde met de naam Terrapin à la Wenberg op zijn menu.

Zover de werkelijkheid, nu is het een goed moment om het verhaal de populaire draai te geven. Op een goede dag in 1876 kwam onze Ben Wenberg vol enthousiasme het restaurant van Delmonico binnen en vertelde dat hij, net terug van een reis naar Zuid-Amerika, de lekkerste kreeft heeft gegeten ooit! Ranhofer werd erbij gehaald en Ben maakte het gerecht aan tafel voor. Iedereen proeven natuurlijk, en het was een succes! Ranhofer zette het gerecht als kreeft à la Wenberg op het menu. Maar goed zoals dat vaak gaat met zeer rijke klanten, ze drinken te veel dure wijn en starten een vechtpartij in het restaurant. Delmonico gooit hem eruit en onze Benjamin mag nooit meer terugkomen. Het menu wordt aangepast, de W en de N worden omgewisseld en een nieuw tijdperk kan beginnen!

The Epicurean (1894) van Charles Ranhofer

Nou is er nooit een kreeft à la Newberg op een menu van restaurant Delmonico gevonden, maar wel die van de schildpad. Gelukkig schreef Charles Ranhofer zijn beroemd geworden kookboek “The Epicurean” (1894). Weet je wel z’n levenswerk bestaande uit meer dan 1000 recepten en kooktechnieken. Hij noemt daar een drietal recepten in namelijk kreeft à la Newberg of Delmonico (recept 1037), schildpad à la Newberg of Delmonico (1086) en Oyster crabs à la Newberg of Delmonico (1005). Het hele boek noemt Newberg, behalve in de index, daar is een typefoutje ingeslopen en wordt het Newburg genoemd! Nog steeds vind je deze naam op menu’s van restaurants. Goed, tijd om te koken!

Ingrediënten

2 kreeften en het vlees eruit gehaald (500 gr gekookte kreeft)

3 eidooiers

200 ml slagroom (ongezoet) of kookroom

50 gr goede roomboter

2 tl droge sherry of madeira

Snuf zout, Snuf cayenne peper of paprika poeder (minder heet), Snuf nootmuskaat

Bereiding

Snij het gekookte vlees van de kreeft in plakjes. Neem een mooie kom en klop de slagroom met de 3 dooiers los tot een homogeen geheel.Smelt de boter in een pannetje en roer er rustig de eier room mengsel door. Madeira of sherry erin en verhit het al roerend totdat de saus wat is ingedikt, niet laten koken. Nu de cayenne en de nootmuskaat erin. Even roeren en dan de kreeft toevoegen en alles rustig laten doorwarmen. Serveren in een kom met wat peterselie en serveer er toast met boter naast. Wijn: Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland of een lekkere frisse Franse chardonnay

Opmerking: Uiteraard kun je ook krabvlees of grote garnalen gebruiken. Een mix kan ook lekker zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s