Worst: zelf verse worst maken

worst zelf maken

Verse worst zelf maken, basis recept voor een lekkere worst om thuis zelf te maken!

Een hele goede vriend van mij, Marc uit Haarlem, heeft net zelf zijn huis verbouwd en heeft nu de grootste en mooiste keuken ooit. Dus die moest uitgeprobeerd worden! En wat is dan beter dan een culinair project zoals het maken van je eigen verse worst. Gelukkig hebben we de beschikking over Marc’s hele mooie rode Kitchen Aid met alle hulpstukken, dus de keuze was snel gemaakt!

Ingrediënten voor ongeveer 10 worstjes

Het vlees:

600 gr hamlappen

400 gr speklappen

Vlees moet heel koud zijn! ½ uurtje in de diepvries voor een stevige structuur. Het vlees snijdt en maalt dan beter.

De kruiden

3 tl Venkelpoeder

3 tl Komijnpoeder

3 tl Garam Massala of kerrie poeder

3 tl Paprikapoeder (gerookt)

2 tl Chili poeder (of het Turkse “Pul Biber”)

2 tl knoflookpoeder of 2 teentjes fijngesneden knoflook

Om te braden

Braadboter voor een mooie kleur maar boter met olijfolie kan natuurlijk ook

Benodigdheden

Keukenmachine met vleesmolen en worstenmaker

Varkensdarm bij de slager (ongeveer 20 mtr voor 2,00 bij de supermarkt)

Bereiding stap voor stap

  1. Snij al het vlees in dobbelstenen en meng het goed door elkaar. Druk het mengsel voorzichtig door een vleesmolen zonder je vingers te verliezen. Het resultaat is een kom gehakt klaar om gekruid te worden.

  2. Doe alle kruiden door het gehaktmengsel en zorg ervoor dat het evenredig verdeeld is. Nu moet er zeer goed gekneed worden om de eiwitten “los” te maken anders wordt de worst te korrelig. Als het klaar is neem een klein beetje vleesmengsel uit de kom en braadt dat als een klein hamburgertje om te proeven. Indien nodig kruiden toevoegen. Ik vind zelf de toevoeging van zout en peper in dit recept niet nodig maar daar kunnen de meningen over verschillen.
  3. Smeer de nippel van de worstenmaker in met een beetje olijfolie. Draai een gedeelte van het gehaktmengsel door de tuut zodat er al een beetje gehakt uit de tuut komt. Stroop nu voorzichtig het darm op de nippel en leg een knoopje zo dicht mogelijk tegen het vlees aan.

  4. Draai het gehakt door de darm en begeleid de worst met de andere hand. Probeer zoveel mogelijk luchtbellen te voorkomen (indien nodig prik een klein gaatje in de darm om de lucht te laten ontsnappen).

  5. Heb je ongeveer een meter worst dan kun je afknopen.
  6. Neem de lengte van een worstje (ongeveer 20 cm) en draai de darm van je af. Pas dan het volgende worstje af en draai naar je toe. Als je dat om en om doet blijven de worstjes onafhankelijk van elkaar in tact. Knip nu door en leg de verse worstjes apart.

  7. Bak 4-6 worsten op hoog vuur rondom goudbruin in de braadboter. Daarna op middelmatig vuur 5 minuten braden tot de worst gaar is. Let op, het is verse worst dus dat duurt veel minder lang om gaar te worden dan de worst die je in de winkel koopt.

    En varieer met de ingrediënten, wat erin gaat zal je worst wezen als het maar lekker is!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s