Bloemkool rijst of couscous

Bloemkool rijst of couscous

Bloemkool rijst of couscous. Mijn moeder serveert bloemkool altijd gekookt met een kaassausje erover met nootmuskaat. Maar dat kan natuurlijk anders! Nu we ook weten dat het innemen van teveel snelle koolhydraten niet gezond is, zoeken we naar vervangers voor aardappelen (zoete aardappel), pasta (courgetti), en rijst (geraspte bloemkool). Dat laatste is een uitvinding vind ik, gemakkelijk te maken EN erg lekker. Je kunt het bereiden alsof het rijst is zoals in nasi goreng of gebakken rijst.

Bloemkool rijst

Dit gerecht is heel simpel te bereiden en is opgenomen in de “appeltje-eitje” serie.

Ingrediënten voor bloemkool rijst

1 grote bloemkool

Zout

1 el olijfolie of boter

Keuken machine of rasper

Knip met een schaar alle bladeren van de bloemkool. Snij de bloemkool in kleine stukken en gooi in een keukenmachine, pulseer totdat de korrels ongeveer de grootte hebben als de korrels van rijst. Of de bloemkool raspen met de hand met een niet al te fijne rasp. Rauw gebruiken door de salade of in bijvoorbeeld soep kan. Ook kun je het invriezen voor later gebruik.

Voor het koken van de bloemkool rijst neem je een pan en doe er een klein laagje water in. Bloemkool rijst erbij en voeg een snuf zout toe. Deksel erop en laat het 5-8 minuten sudderen op laag vuur. Klaar!

Bloemkool rijst of couscous

Bloemkool gebakken rijst

Dit recept is erg lekker. Ik hou het vegetarisch maar je kunt er 250 gr uitgebakken spekjes aan toevoegen.

Ingrediënten bloemkool gebakken rijst

1 grote bloemkool verwerkt tot bloemkool rijst (zie hierboven)

2 eieren

1 tl versgeraspte gember

3 uitgeknepen teentjes knoflook

2 fijngesneden wortels

4 fijngesneden lente-uitjes

150 gr noten (cashew, walnoot, amandel)

3 el ketjap of soja saus

Neem een pan en doe er 1 el olijfolie in. Voeg de gember en de knoflook toe en fruit voor ongeveer 20 sec. Daarna de wortel in de pan voor twee minuten. En nu de bloemkool rijst. Deksel op de pan en laat sudderen voor 5-8 minuten. Nu de deksel eraf en roer er de eieren doorheen met de lente-uitjes en de noten. Voeg als laatste de sojasaus toe. Meteen serveren.

Bloemkool rijst of couscous

Ingrediënt uitgelicht

Bloemkool

Stel dat we een bloemkool zoals wij die bij de groenteboer kennen, niet oogsten maar gewoon op het land zouden laten staan. Dan zouden de steeltjes van de bloemkoolroosjes gewoon doorgroeien en op de stelen zouden mooie witte kelkachtige bloemen ontstaan. Vandaar ook de naam bloemkool. We eten in feite dus de bloemknoppen. Bloemkool is een groente. Het behoort tot de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De botanische naam is Brassica oleracea convar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s