Chili con Carne

Geschiedenis en recept: Chili con Carne (CcC)

Dit blog gaat over de geschiedenis van de Chili con Carne (CcC) met een authentiek recept. Het grappige van Chili con Carne is dat veel mensen denken dat het een gerecht is uit Mexico, nou er is geen Mexicaan die daar de lol van inziet! De Amerikanen, en dan vooral die uit Texas, denken dat het een Amerikaans gerecht is. Het is wel groot geworden in Texas, het is zelfs officieel, sinds 1997, het staat gerecht van Texas. En de Texanen zien daar wel de lol van in en hebben strenge regels over wat een echte Chili is, ze noemen het “a bowl o’ red” en organiseren belangrijke Chili wedstrijden, de winnaar is natuurlijk wereldkampioen.

Maar het gerecht bestaat al heel erg lang in Zuid-Amerika. De grappigste versie is dat een groep Azteken een groep Spaanse veroveraars hebben overvallen en in stukjes hebben gesneden en het Spaanse vlees met veel hete Chili pepers en wilde knoflook langzaam uren boven een vuurtje hebben gestoofd. Lekker!

De vraag is ook of er bonen in een Chili con Carne horen te zitten, het antwoord is nee. De naam “Chili con Carne” betekent ook gewoon Chili pepers met vlees. In Texas is het bijna verboden zullen we maar zeggen! Vaak zie je dan ook Chili con Carne with Beans op de potten staan in de Amerikaanse supermarkten om het verschil aan te geven met “echte” Chili. Maar toch verwachten wij als Nederlanders dat er juist wel bonen in zitten.

Archeologen zijn het zelden met elkaar eens maar accepteren wel het feit dat aangetoond is dat chili pepers al zeer lang gecultiveerd worden in Zuid Amerika (denk aan 5000 jaar BC). Let wel, gecultiveerd, dus speciaal verbouwd voor consumptie. Nou eet je niet zomaar een bordje gestoofde Spaanse pepers dus het is zeer aannemelijk dat er ook groente en vlees werd gebruikt, denk aan kalkoen, hond, knaagdieren, ratelslangen en natuurlijk ……. Spanjaarden.

Het is een feit dat rond 1880 vrouwen in San Antonio (Texas), toentertijd een stadje waar cowboys, Mexicanen en soldaten verbleven of doorheen trokken (treinstation) om producten in te slaan (markten) en eens goed de bloemetjes buiten te zetten (vrouwen) op de Military Plaza hun Chili gerechten verkochten, waaronder Chili con Carne. Deze “Chili Queens” hadden gezellige kleurrijke stalletjes en een vuurtje die de pot met Chili warm kon houden. De prijs was laag en de Chili werd heel erg gewild. Helaas kwam aan dit fenomeen op 12 september 1937 een einde vanwege het onvermogen van de koninginnen om te voldoen aan de meest elementaire regels rond de hygiëne zoals netjes de vaat doen en geen vliegen in de Chili.

Geschiedenis en recept: Chili con Carne (CcC)
“Chili Queens” in San Antonio, Texas

Zo, en nu gaan we Chili maken! Ik ga stap voor stap door het recept heen en de bedoeling is dat je door de uitleg een heet gevoel krijgt voor het gerecht, in tegenstelling tot het gewoon volgen van een recept. Een goede Chili con Carne is heel persoonlijk en om dus de beste CcC te maken van de familie moet je je zintuigen gebruiken en natuurlijk veel proeven. Dus de eerste stap is, gooi je recepten weg, pak een grote houten pollepel en je grote zwarte gietijzeren heksenpot, we gaan beginnen.

Proteïnen, vlees dus.

In feite kun je alles gebruiken. Rundvlees is lekker, maar ook varkensvlees en lam. Verschillende soorten vlees kan ook en geeft veel structuur en smaak. Gehakt wordt veel gebruikt maar is minder lekker en eigenlijk niet de moeite waard. Kip daarentegen is origineel en geeft een mooi resultaat. Wij nemen 1 kg mager rundvlees. Het resultaat moet een gerecht opleveren waarin het vlees goed gaar is gestoofd maar de eter nog steeds het gevoel geeft dat je vlees eet. Dus niet tot pap gestoofd want dan kun je net zo goed gehakt gebruiken.

Bereiding stap 1: Snij 1 kg mager rundvlees in dobbelstenen van ongeveer 1 cm en braad ze met wat olijfolie bruin.

Verplichte Ingrediënten!

Voor een echte “kick ass” Chili heb je een aantal smaakmakers nodig die een Chili een Chili maken, deze kun je dus niet weglaten. Uien zijn traditioneel in Chili con Carne en de rode ui geeft de meeste kick, maar de gewone witte ui is ook prima. Sjalotjes en lente-uitjes erbij geven een subtiele ondertoon. Gebruik veel (verse) knoflook want dat is lekker en geeft diepgang. Wil je de volgende dag nog met mensen om gaan, rooster dan twee bolletjes in de oven. En natuurlijk de Chili pepers. Wil je je CcC mild, heet of duivels heet. Wij doen niet al te heet maar het is een kwestie van smaak. Een selectie van Chili pepers is erg plezierig als je ook nuances in de Chili peper sensatie wil creëren. In Nederland kunnen we gemakkelijk de Lombok peper, de madame Jeanette en de birds eye (die kleintjes) krijgen. En hoe kleiner hoe heter!

Dus: 1 groot ui in stukjes gesneden, 4 lombok pepers, 4 teentjes knoflook

Bereiding stap 2: Ontlijst de chili pepers en snij in kleine stukjes. Je kunt hier dus meer punch creëren door meerdere soorten te gebruiken, of alleen de helft te ontdoen van lijsten en zaadjes. Pers de teentjes knoflook uit en doe met de pepers en de fijngesneden ui in de pan met de aangebraden stukken vlees.

Op laag vuur totdat de uien zacht zijn.

De specerijen

Het kruidenmengsel maakt of breekt je Chili en tegelijkertijd is het zeer persoonlijk dus durf te experimenteren. Ik geef je hier mijn mengsel. Maar je kunt dat dus aanpassen en er zelfs eventueel later nog wat bijgooien. Ik gebruik geen zout omdat het niet nodig is vanwege het zout dat al in de andere ingrediënten aanwezig is.

Hier zijn de ingrediënten voor je geheime specerijen chili mix: 1,5 tl (gerookte) paprika poeder, 2,5 tl chili poeder, 1 tl cayennepeper, 1 tl komijn, 0,5 tl zwarte peper.

Bereiding stap 3: Mix alle specerijen in een kommetje en voeg het aan de pan toe. Goed roeren.

Vocht

Om uitdroging te voorkomen en tegelijkertijd smaak toe te voegen heb je ongeveer 300 ml vocht nodig. Ik maak altijd 300 ml runderbouillon van een blokje en voeg een zuurtje toe (wijnazijn, citroensap of scheutje wijn), en wat Umami (Worcestersaus, Whiskey).

Bereiding stap 4: Maak 200ml runderbouillon met een bouillon blokje, voeg 35 ml witte wijnazijn toe en 35 ml whiskey. 10 druppels Worcestersaus of Maggi. Mengen en in de pan gieten die nog steeds op een laag vuurtje staat te pruttelen. Goed roeren en proef of het al lekker aan het worden is.

Tomaat

Het gebruik van tomaat is niet verplicht volgen de regels, maar ik denk dat je er een mooie smaak sensatie aan toevoegt. Alles is goed, blik gepelde tomaten plus een klein blikje tomatenpuree heeft veel smaak. Maar je kan er ook je zelfgemaakte bruchette saus doorheen roeren of 500gr tomaten. Als het maar tomaat is!

Bereiding stap 5: 400gr (1 blik) gepelde tomaten en 70gr (blikje) tomatenpuree toevoegen.

Doe de deksel op de pan en sudder voor 90 – 120 minuten totdat het vlees uit elkaar valt en nog een beet heeft.

Geschiedenis en recept: Chili con Carne (CcC)

De rest

In Texas zijn bruine bonen of Kidney bonen in je Chili een no no. Maar wij zijn in Nederland dus maken we zelf wel uit wat we doen, nietwaar. Hou je niet van bonen dan ben je klaar. Maar ze zijn gezond dus ik doe er 400 gr (1 blik) in, uitgelekt is dat 250 gr. Hou je erg veel van bonen doe er dan twee blikken in (500gr uitgelekt). Ook hier kunnen we verschillende soorten bonen toevoegen, bruine bonen, rode kidneybonen, kikkererwten, en als je engels bent zelfs witte bonen.

Bereiding stap 6: Voeg 250 gr uitgelekte kidneybonen (rode nierbonen) toe en laat nog 30 minuten zonder deksel sudderen.

Geschiedenis en recept: Chili con Carne (CcC)

Serveren:

In een bowl met een lekkere lepel. Doe er knapperig brood bij en een kommetje geraspte oude kaas, een klodder yoghurt, Crème fraîche, of Mayo voor de romigheid. Lekker biertje (IPA) erbij of een jonge rode wijn. Kan natuurlijk ook met rijst en sommigen eten het met pasta.

Wil je weinig koolhydraten neem dan bloemkoolrijst.

Hou je van verse kruiden strooi dan wat verse peterselie, koriander of basilicum over het gerecht.

Eet smakelijk!

Geschiedenis en recept: Chili con Carne (CcC)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s