Knoflook roosteren

Knoflook roosteren in de oven Even een kleine waarschuwing voor als je van plan bent om dit gerecht te maken. Je huis gaat ruiken naar gekmakende, onweerstaanbare, zacht zoete knoflook. De metamorfose is als van een rups naar een vlinder, de rauwe in de neus brandende smaak gaat door de hitte van de oven over in een zachte fluwelen bijna zoete gekarameliseerde smaak. En het goede nieuws is dat het geen slechte adem meer veroorzaakt. Dus wees gewaarschuwd want dit is onweerstaanbaar!

De knoflook wordt smeerbaar voor op een stukje stokbrood, maar ook lekker in een dressing, sausje en gewoon op een toastje. Ik neem altijd een stuk of 6 bollen en rooster ze tegelijkertijd en bewaar ze daarna in de vriezer.

De manier om knoflook te roosteren is als volgt:

  • Warm de oven voor op 200 graden.
  • Neem een aantal knoflookbollen en haal daar zoveel mogelijk de witte velletjes vanaf.
  • Snij ongeveer 0,5 cm van de top van de knoflook af.
  • Giet 1tl goede olijfolie over elke knoflook bol en laat het 2 minuten intrekken.
  • Een klein beetje versgemalen zwarte peper.
  • Wikkel elke bol in aluminium folie en leg in de oven.

Kijk na 40 minuten of het zacht is door in de kern van een teentje te prikken met een vorkje.

Je kunt nu langer roosteren wanneer je meer kleur wenst of een intensere smaak wil verkrijgen door het karamelliseren. De precieze tijd is moeilijk aan te geven want dat hangt af van het soort knoflook, de versheid en de grootte van de bol, maar het is altijd meer dan 40 minuten.

Bewaren

Twee weken in de ijskast. Drie maanden in de vriezer.

Serveren

Laat de bollen iets afkoelen want knoflook kan erg heet zijn! Druk op de teentjes en de knoflook pasta is klaar om gegeten te worden. Lekker op toast, op geroosterde groente, voor de kruidenboter enz.

Gebruik

Je kan het gebruiken als vervanging van rauwe knoflook in sausen, pasta’s, soepen en curries. Lekker in een vinaigrette of dressing voor een salade. Ik gooi het ook door dips als hummus, tzatziki en guacamole.

Tip: Rooster je oud wordende knoflook en vries per bol in. Zo heb je het altijd bij de hand.

Lees ook het makkelijke uien roosteren. Kan samen met de knoflook in de oven dus dat gaat in een moeite door!

Ingrediënt uitgelicht:

Ook knoflook (Allium Sativum) heeft familie en wel de lookfamilie (Allium). Dus de gezinsleden zijn onder andere ui, bieslook en prei. Het is een bolgewas en het overlevingstrucje van een bolgewas is dat je in de winter zoveel mogelijk voedsel opslaat in een bol, zodat je in de lente de competitie ver achter je kan laten door zeer snel te groeien en te bloeien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s