Guacamole en Pico de Gallo

Voor mij heeft guacamole mooie herinneringen. Lang geleden heb ik een tijdje in Mexico City gewoond. Ik sliep in een klein kamertje bij een Mexicaanse familie en de Oma, Silvia, deed de boodschappen en het koken. Silvia vertelde me altijd dat Mexicaans koken gaat om verse ingrediënten in combinatie met verse kruiden. Samen maakten we vaak guacamole en zij heeft mij geleerd hoe traditionele Mexicaanse huishoudens dit heerlijke bijgerecht maken. Het is een echt simpel gerecht en de bereiding zit in mijn serie appeltje-eitje! Maar voordat we dit heerlijke bijgerecht gaan maken eerst wat achtergronden van het gerecht zelf.

Geschiedenis

De geschiedenis van dit gerecht komt uit Mexico en guacamole werd voor het eerst bereid door de Azteken. De Spanjaarden kwamen rond 1500 in aanraking met hun koning Montezuma en hun taal Náhautl. In deze taal werd het gerecht door de Azteken ahuacamolli genoemd. Het is een samenvoeging van twee woorden āhuacatl en mōlli hetgeen respectievelijk “de vrucht van de avocado boom” en “saus’ betekent. Het populaire verhaal dat āhuacatl ook testikel en derhalve het gerecht testikelsaus zou hebben geheten is niet waar om de simpele reden dat de Spanjaarden het voor hen moeilijk uitspreekbare woord hebben omgevormd naar aguacate waardoor de eventuele dubbele betekenis verloren is gegaan. Wel zagen de Azteken de avocado als een afrodisiacum, maar het was vooral te danken aan het hoge vet percentage en de hoeveelheid proteïne in de vrucht dat de avocado een welkome aanvulling werd op het vetarme dieet van de toenmalige oorspronkelijke bevolking in Mexico.

Het recept

Volgens Silvia is er door de Amerikanen een misverstand ontstaan over guacamole. Het is geen dipsaus maar een bijgerecht die je gewoon op tafel zet tijdens het eten. En het bestaat alleen uit avocado, ui, chili en koriander. Maar …… er is ook een beroemde salsa, de Pico de Gallo. Deze beroemde salsa bestaat uit tomaat, ui, chili, koriander, limoensap, zout en vaak ook knoflook.

In feite hebben veel mensen buiten Mexico de ingrediënten van de salsa bij die van de Guacamole gedaan en de Mickey Mouse versie was geboren. En gruwelen doen we als de guacamole ook nog eens uit de keukenmachine komt!

Hier, in deze blog, het recept voor een “echte” guacamole plus het recept van een “echte” salsa Pico de Gallo.

Guacamole: Ingrediënten voor 4 personen

5 rijpe avocado’s

1 witte ui (fijngesneden)

2 chili pepers (eventueel ontlijst en zeer fijngesneden)

75 gr fijngesneden koriander

Bereiding

Avocado’s halveren, pit verwijdere (bewaar er 1) en vruchtvlees in een schaal doen. Prak de avocado grof in stukken. Voeg de ui, chili, en de koriander toe en meng goed met de avocado.

Serveren

Meteen met de bewaarde pit in het midden (tegen het verkleuren). De Guacamole moet een beetje grof zijn en lekker vers. Smaakt heerlijk bij Vlees en Vis.

Of, als er geen Mexicanen in de buurt zijn, als dipsaus met nachos en een lekker koud biertje (Corona).

Zo nu gaan we de lekkere frisse salsa maken, de pico de gallo (hanensnavel)!

Pico de Gallo: Ingrediënten voor 4 personen

2 tomaten in blokjes gesneden

1 witte ui (fijngesneden)

2 rode of groene chili pepers (ontlijst en zeer fijngesneden)

75 gr fijngesneden koriander

2 limoen (sap van)

Zout

Eventueel 1 teentje knoflook zeer fijn gesneden

Bereiding

Strooi wat zout over de tomaten en hussel het goed door elkaar. Laat de tomaat in een vergiet 20 minuten uitlekken. Dit maakt de salsa minder waterig en wat steviger.

Gooi daarna alle ingrediënten bij de tomaat en serveer meteen met tortilla chips.

de kleuren van de Mexicaanse vlag

Wat ik zelf dus erg lekker vind is de combinatie van de twee. In feite maak je de salsa eerst en dan prak je er 5 avocado’s doorheen en je uitgebreide guacamole is klaar als dip! Holy Guacamoly.

Ingrediënt uitgelicht: de avocado

De meest verkrijgbare avocado in Nederland is de Hass avocado en deze werd in 1920 ontdekt door de Amerikaanse postbode Rudolph Hass. Hij experimenteerde met exotische zaden op een stukje land in La Habra Heights in Californië. Een boom bleek het zeer goed te doen en samen met meneer H. H. Brokaw heeft Rudolph voor 25% van de winst de Hass avocado geïntroduceerd in de nieuwe wereld. In 1935 werd een patent aangevraagd.

nou ja, gewoon een mooie foto!

Rode peper, chili

De Spaanse peper werd meegenomen en later rond 1550 verspreid door de Portugezen in India (Goa), Sri Lanka en andere Aziatische ​​landen zoals Indonesië. Omdat heet eten al gebruikelijk was in deze landen werd de chilipeper al snel geadopteerd en gebruikt. Gebruik de lange rode peper (lombok peper). Nog even een misverstand over waar de hitte vandaan komt uit een Chili Peper. Vaak zie je mensen in kookprogramma’s zeggen dat je de zaadjes moet verwijderen omdat daar de meeste capsaïcine in zou zitten, maar dat is maar 4%, de schil is 6% en de zaadlijst is 90%.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s