Guacamole en Pico de Gallo

Lang geleden heb ik een tijdje in Mexico City gewoond. Ik sliep in een klein kamertje bij een Mexicaanse familie en de Oma, Silvia, deed de boodschappen en het koken. Silvia heeft me geleerd dat Mexicaans koken gaat om verse ingrediënten in combinatie met verse kruiden. Samen maakten we altijd Guacamole en zij heeft mij geleerd hoe traditionele huishoudens in Mexico dit bijgerecht maken. Maar eerst wat achtergronden van het gerecht zelf.

Geschiedenis

De geschiedenis van dit gerecht komt uit Mexico en Guacamole werd voor het eerst bereid door de Azteken. De Spanjaarden kwamen rond 1500 in aanraking met hun koning Montezuma en hun taal Náhautl. In deze taal werd het gerecht door de Azteken ahuacamolli genoemd. Het is een samenvoeging van twee woorden āhuacatl en mōlli hetgeen respectievelijk “de vrucht van de avocado boom” en “saus’ betekent. Het populaire verhaal dat āhuacatl ook testikel en derhalve het gerecht testikelsaus zou hebben geheten is niet waar om de simpele reden dat de Spanjaarden het voor hen moeilijk uitspreekbare woord hebben omgevormd naar aguacate waardoor de eventuele dubbele betekenis verloren is gegaan. Wel zagen de Azteken de avocado als een afrodisiacum, maar het was vooral te danken aan het hoge vet percentage en de hoeveelheid proteïne in de vrucht dat de avocado een welkome aanvulling werd op het vetarme dieet van de toenmalige lokale bevolking in Mexico.

Het recept

Volgens Silvia is er door de Amerikanen een misverstand ontstaan over Guacamole. Het is geen dipsaus maar een bijgerecht die je gewoon op tafel zet tijdens het eten. En het bestaat alleen uit avocado, ui, chili en koriander. Maar …… er is ook een beroemde salsa, de Pico de Gallo. Deze beroemde salsa bestaat uit tomaat, ui, chili, koriander, limoensap, zout en vaak ook knoflook.

In feite hebben veel mensen buiten Mexico de ingrediënten van de salsa bij die van de Guacamole gedaan en de Mickey Mouse versie was geboren. En gruwelen deden we als de Guacamole ook nog eens uit de keukenmachine kwam!

Hier, in deze blog, het recept voor een “echte” Guacamole plus het recept van een “echte” salsa Pico de Gallo.

Guacamole: Ingrediënten voor 4 personen

5 rijpe avocado’s

1 witte ui (fijngesneden)

2 chili pepers (eventueel ontlijst en zeer fijngesneden)

75 gr fijngesneden koriander

Bereiding

Avocado’s halveren, pit verwijdere (bewaar er 1) en vruchtvlees in een schaal doen.

Prak de avocado grof in stukken.

Voeg de ui, chili, en de koriander toe en meng goed met de avocado.

Serveren

Meteen met de bewaarde pit in het midden (tegen het verkleuren). De Guacamole moet een beetje grof zijn en lekker vers. Smaakt heerlijk bij Vlees en Vis.

Als dipsaus met nachos en een lekker koud biertje (Carona).

Pico de Gallo: Ingrediënten voor 4 personen

2 tomaten in blokjes gesneden

1 witte ui (fijngesneden)

2 rode chili pepers (ontlijst en zeer fijngesneden)

75 gr fijngesneden koriander

2 limoen (sap van)

Zout

Eventueel 1 teentje knoflook zeer fijn gesneden

Bereiding

Strooi wat zout over de tomaten en hussel het goed door elkaar. Laat de tomaat in een vergiet 20 minuten uitlekken. Dit maakt de salsa minder waterig en wat steviger.

Gooi daarna alle ingrediënten bij de tomaat en serveer meteen met tortilla chips.

Wat ik zelf dus erg lekker vind is de combinatie van de twee. In feite maak je de salsa eerst en dan prak je er 5 avocado’s doorheen en je uitgebreide Guacamole is klaar als dip! Holy Guacamoly.

Ingrediënt uitgelicht

De meest verkrijgbare avocado in Nederland is de Hass avocado en deze werd in 1920 ontdekt door de Amerikaanse postbode Rudolph Hass. Hij experimenteerde met exotische zaden op een stukje land in La Habra Heights in Californië. Een boom bleek het zeer goed te doen en samen met meneer H. H. Brokaw heeft Rudolph voor 25% van de winst de Hass avocado geïntroduceerd in de nieuwe wereld. In 1935 werd een patent aangevraagd.

…..