Spinazie Narcissen (Nargesi-ye Esfenaj)

Spinazie Narcissen (Nargesi-ye Esfenaj)

Dit blog gaat over het Arabisch gerecht Nargesi-ye Esfenaj. Voor mij is het een van de mooiste spinazie gerechten die er zijn, een gerecht dat ik een keer in Irak bij iemand thuis als bijgerecht heb gegeten. Het zijn spinazie narcissen en heet Nargesi-ye Esfenaj (نرگسی اسفناج). Narges betekent narcis. Het is een gerecht uit Iran, het oorspronkelijke Perzië waar de spinazie vandaan komt en Nardes ook een meisjesnaam is.

Narcissen in het groen

Ingrediënten voor 4 personen

1000 gr verse spinazie, gewassen

2 tl olijfolie

Klont gezouten roomboter

1 witte ui, heel dun in ringen gesneden

1 teentje knoflook, uit geperst

1 tl kurkuma

1 tl chili vlokken (of Pul Biber)

Versgemalen zwarte peper

Zout (grof zeezout)

4 mooie eieren die gescharreld hebben

Bereiding

Stoom de spinazie in een vergiet op een pan met kokend water tot de spinazie geslonken is (ongeveer 5-7 minuten). Laat een beetje afkoelen en knijp dan zoveel mogelijk water uit de spinazie.

Fruit de uien rustig in een antiaanbak pan (met deksel) in de olie met de boter. Als de uien zacht zijn en al een beetje bruin worden voeg knoflook, kurkuma en chilivlokken toe. Roer 30 seconden goed door elkaar en voeg dan de uitgelekte spinazie toe. Laat het mengsel twee minuten sudderen op een laag vuur. Breng op smaak met de peper en eventueel wat zout.

Verdeel de spinazie gelijkmatig over de bodem van de pan en maak vier kleine openingen. Breek in elk kuiltje een ei (laat de dooier heel) en laat alles op laag vuur met de deksel erop sudderen. Binnen een minuut of vier zijn de eieren stevig en de hele dooiers nog niet helemaal gestold. Maak het af met wat peper.

Spinazie Narcissen (Nargesi-ye Esfenaj)

Serveer op een mooie schaal, de eieren zijn natuurlijk de narcissen in het groen van de spinazie. Eet er mooi brood bij met lekkere lobbige yoghurt. Ook lekker als bijgerecht voor zalm of een milde curry.

Even iets meer over spinazie

De spierballen van dit toch wel in Nederland ingeburgerde krachtvoer zit hem in de vitamines en de mineralen. 52 mg vitamine C, 3,5 mg ijzer, 120 mg calcium, 650 mg kalium, 45 mg magnesium per 100 gr rauwe spinazie en dat is maar 50 gr geslonken blaadjes.

Spinazie fabels

Hardnekkig, maar NIET waar, is het verhaaltje van vroeger dat je spinazie niet meer opnieuw mag opwarmen vanwege de bacteriën die het in de spinazie aanwezige nitraat om zouden zetten in nitriet. Wat een verdriet! Op zich was het waar in de wereld zonder koelkasten, dus de moderne oplossing is om de overgebleven spinazie snel te laten afkoelen en niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren, alvorens het opnieuw op te warmen.

Popeye

In 1870 heeft de Duitse scheikundige Erich von Wolf onderzocht hoeveel ijzer er nu eigenlijk in spinazie zit. Bij het overschrijven van de resultaten heeft Erich per ongeluk de komma verkeerd gezet en zo kwam in de wereld het verhaal dat spinazie 35 mg per 100 gr bevat in plaats van 3,5 mg. Pas in 1937 werd deze fout ontdekt maar toen was het al te laat. Mensen denken nog steeds dat spinazie veel meer ijzer bevat dan andere groentes. Maar veldsla, tuinbonen en vooral peterselie bevatten hetzelfde of veel meer ijzer. Elzie Crisler Segar, de bedenker van Popeye, liet de zeeman spinazie eten (1929) vanwege de verkeerde aanname dat spinazie heel veel ijzer bevat. De spinazie consumptie ging in America met wel 30% omhoog! En zoals wij in Nederland zeggen “Ga zo door en je zult spinazie eten”!

Spinazie Narcissen (Nargesi-ye Esfenaj)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s