Curry: Kurma met kip

Curry: Kip Kurma

Dit blog gaat over kip kurma. Deze zacht romige kokos curry uit India is heerlijk voor iedereen die niet heet kan of wil eten. Dus ook ideaal voor kinderen.

Kurma

Korma komt van het Urdu woord kormah hetgeen stoven betekent. En dat heeft weer zijn oorsprong van het Turkse woord kavurma dat in feite gekookt vlees betekent. Over het algemeen is een kurma mild van smaak en romig door het gebruik van yoghurt, kokos en cashew noten.

Het Noorden van India

Mijn eerste bezoek (1984) aan India was naar Lucknow, de hoofdstad van Utter Pradesh. Stoven, zoals wij Nederlanders doen als wij draadjesvlees bereiden, komt in India van oorsprong uit Utter Pradesh. Kurma is daar een goed voorbeeld van. Door kip te gebruiken is het lange stoven niet meer nodig.

Het is de bedoeling dat je deze curry heel erg lekker vindt en niet ook nog eens uren in de keuken hoeft te staan.

Curry voor 4 personen

500 gr kipfilet of kippendij, in blokjes gesneden

1 witte ui, fijngesneden

100 ml Griekse yoghurt

100 ml kokos crème

3 tl verse gember, geraspt

2 teentjes knoflook, geperst

100 gr ongezouten cashewnoten, fijngemalen

4 tlp Garam Massala

1 tl amandel schaafsel

2 tl sultana rozijnen

Plantaardige olie (geen olijfolie, want we maken geen Italiaans eten!)

Bereiding:

Neem de in blokken gesneden kip filet (of kippen dijen) en doe in een ruime schaal. Voeg 1 tl gember en 1 teentje knoflook toe. Bestrooi de kip met 2 tl Garam Masala en meng goed door elkaar. De kip moet goed onder de kruiden zitten. Voeg de Giekse yoghurt en de kokosnoot crème toe, goed mengen en zet de schaal in de ijskast voor minimaal een uur. Drie uur is beter.

Fruit de fijngesneden ui in bijvoorbeeld arachideolie en zorg dat het een beetje bruin kleurt. Voeg de overgebleven gember, knoflook en Garam Massala toe. Plus de cashewnoten en de rozijnen. Even goed mengen en op zacht vuur de geuren door je hele huis laten komen. Heb je kardemom poeder gooi er een eetlepeltje in, anders niet. Voeg nu je schaal met kip toe. Verwarm de curry op een zacht vuurtje totdat het een geheel is geworden.

Proef regelmatig en hou het simpel maar als je bepaalde smaken lekker vindt dan kun je die altijd toevoegen. Ik hou van geraspte kokosnoot dus dat doe ik er graag voor de structuur in. Een garam massala is gewoon een kruidenmengsel en die zijn handig om te kopen zodat je niet uren met een vijzel in de keuken hoeft te staan. Maar als je van koriander houdt dan gooi je er een tl koriander poeder bij. Of meer geraspte gember, knoflook, en specifiek voor deze curry kokosroom, of meer gemalen cashew noten.

Serveren

Strooi er vers gesneden koriander of peterselie over. Wat amandel schaafsel en een aantal sultana’s. Serveer met rijst of Naan of roti (Roti Jala). Heel lekker met raita en chutney.

Bewaren

Gewoon invriezen. Of een dag van te voren maken en in de ijskast laten staan, nog lekkerder!

Wijn erbij? Kruidige droge witte wijn uit Duitsland zoals Riesling. Of gewoon met thee! IPA bier vind ik ook lekker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s