Curry: Butter Chicken

curry butter chicken

Dit blog gaat over “butter chicken” curry. Deze curry is lekker romig, niet zo heet en er zit tomaat, boter, kip en romige yoghurt in.

Het is de bedoeling dat je deze curry heel erg lekker gaat vinden, zonder uren in de keuken te hoeven staan of 25 verschillende specerijen te moeten kopen.

Curry voor 4 personen

500 gr kipfilet of kippendij, in blokjes gesneden

1 witte ui, fijngesneden

100 ml Griekse yoghurt

50 gr van je beste roomboter, gesmolten

100 ml passata

3 tl verse gember, geraspt

2 teentjes knoflook, geperst

Sap van een halve limoen of citroen

Beetje chili poeder of schepje sambal

4 tlp Garam Massala

10 gr roomboter

Lekker veel vers gesneden koriander als je daarvan houdt

Bereiding:

Neem de in blokken gesneden kip filet (of kippen dijen) en doe in een ruime schaal. Voeg het limoensap, 1 tl gember en 1 teentje geperste knoflook toe. Bestrooi de kip met 2 tl Garam Masala en meng goed door elkaar. De kip moet goed onder de kruiden zitten. Schenk de gesmolten boter over de kip en voeg de yoghurt toe, weer goed mengen en zet de schaal in de ijskast voor minimaal een uur. Drie uur is beter.

Fruit de fijngesneden ui in de roomboter en zorg dat de ui een beetje bruin kleurt. Voeg de overgebleven gember, knoflook, chilipoeder en Garam Masala toe. Goed mengen en op zacht vuur het tot je laten doordringen dat romige boter het geheim is van deze curry en niemand dat weet. Doe de passata erin en laat alles door warmen op laag vuur. Voeg de gemarineerde kip toe. Verwarm de curry op een zacht vuurtje totdat het een geheel is geworden. Voeg na een aantal minuten, voordat je de curry serveert, de verse koriander toe en eventueel wat boter voor meer romigheid.

Proef regelmatig en hou het simpel maar als je bepaalde smaken lekker vindt dan kun je die altijd toevoegen. Ik hou van geraspte kokosnoot in deze curry. Een garam masala is gewoon een kruidenmengsel en die zijn handig om te kopen zodat je niet uren met een vijzel in de keuken hoeft te staan. Maar als je van koriander houdt dan gooi je er een tl koriander poeder bij. Of meer geraspte gember, knoflook, en specifiek voor deze curry fenegriek en kardemom in.

Serveren

Strooi er vers gesneden koriander over. Kloddertje yoghurt. Serveer met rijst of Naan of Roti Jala. Lekker met raita en chutney.

Bewaren

Gewoon invriezen. Of een dag van te voren maken en in de ijskast laten staan, nog lekkerder!

Wijn erbij? Kruidige droge witte wijn uit Duitsland zoals Riesling. Of gewoon met thee, IPA bier of mango sap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s