Avocado, gezond groen met pit

Avocado

Wat is een avocado?

Grappig genoeg is een avocado een fruitsoort, een één-pits bes om precies te zijn. Het groeit dan ook netjes aan een avocadoboom. Deze boom is lid van de laurierachtigen, de Lauraceae samen met kaneel, sassefras en de kamfer. De soortnaam is Persea americana.

Welke rassen en soorten avocado zijn er?

Alle avocado’s stammen af van drie natuurlijke rassen. En denk niet dat het om een nieuw boompje gaat, nee opgegraven fossielen tonen aan dat het oervoedsel is, waarschijnlijk stond deze bes al 136 miljoen jaar geleden op het menu van de dinosaurus!

Het subtropische Mexicaanse ras uit de hooglanden van Mexico is de sterkste en kan een oliegehalte (onverzadigde vetten!) hebben van 30 % en wordt soms als soort ook wel de Persea drymifolia genoemd. Het vruchtvlees is rijk van smaak, de bes heeft een dunne schil en de grote pitten liggen los in de holte. Bekende variëteiten zijn de Ettinger en de Zutano.

Het subtropische Guatemalaanse ras uit de hooglanden van Centraal-Amerika is minder sterk en heeft een oliegehalte tussen de 8 en 15 %. Hij heeft een dikke schil en de kleine pit zit vast in het vruchtvlees. Tot de gecultiveerde soorten behoren de Hass (de meest in Nederland verkrijgbare soort), de Taylor, de Nabal en de Lula.

Het tropische West-Indische ras uit de laaglanden van Centraal-Amerika bevat de minste olie van de drie rassen, zeg maar ergens tussen de 3 en 10 %. De schil is zacht en leerachtig en het vruchtvlees is van zeer goede kwaliteit. De bekendste soorten zijn de Trapp en de Pollock.

In Nederland zijn er van de ruim 400 gecultiveerde soorten meestal deze vier verkrijgbaar.

De Fuerte, dit soort is herkenbaar aan zijn gladde, heldergroene schil. De Fuerte is een kruising tussen het Mexicaanse en het Guatemalaanse ras en het meest geweekte soort van de wereld.

De Ettinger, erkenbaar aan zijn dikke hals en een gladde, heldergroene schil.

De Hass, deze soort heeft een ruwe, bobbelige schil, tijdens het rijpen verkleurt deze van groen naar bijna zwartbruin. Bijna alle avocado’s verkrijgbaar in Nederland zijn van dit soort en worden geteeld in Californië en Israël.

De Nabal, dit soort is rond en heeft een donkergroene schil met een rode gloed.

De geschiedenis van de avocado

Vijftig miljoen jaar geleden groeiden avocado bomen in het huidige Californië en min of meer hetzelfde geldt voor het Griekse eiland Kreta. Door gevonden pitresten blijkt dat rond 10.000 v. Chr. in Centraal Amerika (in het bijzonder Mexico) de avocado al veel gegeten werd.

Gelukkig is er geen culinaire geschiedenis denkbaar zonder onze grote vrienden de Spanjaarden die, op zoek naar goud, de Azteken en de Inca’s onderwierpen. En ook nu weer stelt de bekende Gonzola Hernandez de Oviedo ons niet teleur want hij is het die als eerste de avocadoboom beschreef in Columbia in 1526. De Azteken noemden de boom Ahuacatl en de avocado heet dan ook aquacate in het Spaans. Ergens rond 1600 nog wat werd de bes in Europa geïntroduceerd maar pas na de massa productie in Californië en de mogelijkheid tot snel vervoer over de oceanen werd tussen 1848 en 1920 de avocado bij de rijken in Europa bekend. Na 1950 kwam de avocado ook op tafel bij de gewone mens en nu is het een echte hype door de nieuwe inzichten over wat en hoe we gezond kunnen eten.

Wat is de voedingswaarde van een avocado?

Nou jongens en meisjes, een superfood bom en het ideale avocadeau voor vegetariërs. Ook hier weer het verschijnsel dat wanneer je 10 bronnen raadpleegt je enorme verschillen aantreft in de informatie. Maar goed, dit is wat ik denk dat heel erg dicht bij de waarheid zit. Wil je weten wat jou avocado weegt leg hem op de weegschaal, maar meestal is dat rond de 80 gram dus 20% minder dan dit overzicht. Eerst geef ik de getalletjes en daaronder wat het eigenlijk betekent!

Belangrijkste hoeveelheden per 100 g (Energie (kcal) 160)

Vet 15 g (Verzadigd 2,1 g, Meervoudig onverzadigd 1,8 g, Enkelvoudig onverzadigd 10 g)

Cholesterol 0 mg, Natrium 7 mg, Kalium 485 mg,

Koolhydraten 9 g (Voedingsvezels 7 g, Suikers 0,7 g)

Eiwitten 2 g

Vitamine A 146 IU

Vitamine B1 (Thiamin) 0.1mg Vitamine B2 (Riboflavin) 0.1mg Vitamine B6 0,3 mg

Vitamine C 10 mg

Vitamin E (Alpha Tocopherol) 2.1mg

Calcium 12 mg

IJzer 0,6 mg

Magnesium 29 mg

Fosfor 52 mg

Een avocado bevat ongeveer 11 vitaminen, 14 mineralen en voor een bes veel eiwit. Het is laag in koolhydraten (en dus suiker) en er zit geen cholesterol in. De olie (vet) is vergelijkbaar met olijfolie (nl. 75% onverzadigde vetzuren). Vitamine A is goed voor de oogjes en de groei van jonge kinderen, een avocado bevat 12% van de dagelijkse behoefte. De B-vitamines zoals B1, B2, en B6 zijn goed voor de spijsvertering en een avocado bevat ongeveer 7% van de dagelijkse behoefte. Vitamine C is goed voor je huid en goed tegen verkoudheid, en een avocado geeft 15% van de dagelijkse behoefte. De vitamine E zou wonderen doen voor het krijgen van een jeugdige huid (vandaar de avocado masker) maar is in ieder geval belangrijk voor een gezonde zwangerschap en behoud van de vruchtbaarheid. Een avocado voorziet in ongeveer 10% van de dagelijkse behoefte van vitamine E.

En nu de mineralen zoals calcium (1%), ijzer (5%), fosfor (6%) en magnesium (10%), er zitten meer mineralen in een avocado maar dit zijn de belangrijkste. Hou er wel rekening mee dat deze waarden kunnen wisselen omdat elke avocado anders is en de dagelijkse behoefte een beetje schommelt door geslacht en leeftijd maar het geeft mij altijd een houvast en een gevoel voor wat het betekent.

Hoe krijg je een avocado rijp?

Fruit, en dus ook de avocado, produceert tijdens het rijpingsproces ethyleen. Leg je een stuk fruit met een lage ethyleenproductie naast die met een hogere ethyleenproductie dan wordt de eerste sneller rijp. Wanneer je dan ook nog eens het ethyleen “vast houdt”, bijvoorbeeld door er een papieren zak omheen te doen dan rijpt het nog sneller.

Avocado

De meeste mensen doen dus een banaan of appel met de avocado in een papieren zak en leggen hem in het zonnetje. Rijp in 3 dagen.

Maar als je een avocado in aluminiumfolie wikkelt en 10 minuten in een oven van 100 graden legt is hij ook rijp.

Nog sneller? Leg de avocado voor 30 seconden in een magnetron van 400 Watt. Ik vind dat er dan wel smaak verlies optreed maar dat maak ik goed door er guacamole van te maken.

Weetjes

  1. De meest verkrijgbare avocado in Nederland is de Hass avocado en deze werd in 1920 ontdekt door de Amerikaanse postbode Rudolph Hass. Hij experimenteerde met exotische zaden op een stukje land in La Habra Heights in Californië. Een boom bleek het zeer goed te doen en samen met meneer H. H. Brokaw heeft Rudolph voor 25% van de winst de Hass avocado geïntroduceerd in de nieuwe wereld. In 1935 werd een patent aangevraagd.

  2. Lang geleden, op de Antillen werd avocado moes gemengd met alcohol tot een geel drankje. Door zeevaarders werd dit geïntroduceerd in Nederland, maar door gebrek aan avocado’s ging men het drankje hier maken met eieren omdat die dezelfde kleur hadden. Zo is in Nederland de likeur met de naam advocaat ontstaan.

  3. Avolatte is een gekkigheidje dat begonnen is in Australië. Een barista van Truman Café in Albert Park in Melbourne combineerde een avocado met een latte. Zeg maar een Latte geserveerd in een avocado schil. Inmiddels is het een hit! De resultaten zijn te zien op Instagram onder #avolatte . Truman Café zegt er het volgende van: ‘To all of our avolatte fans and people around the world creating and sharing avolattes with us, we see you and we love what you’re doing! Be proud to be a millennial and raise your avolatte, and take a big creamy sip as we tell those old codgers to kiss our hass!’

  4. En dan natuurlijk het eerste Europese avocado restaurant, dit jaar (2017) geopend in Amsterdam, The Avocado Show. Echt lekker en nu al populair!

Avocado room

Dit is een simpel nagerecht.

Ingrediënten

2 avocado’s, ontpit en uit de schil gehaald

4 el basterdsuiker

250 ml slagroom stijf geklopt

Sap van 1 citroen en 1 el citroenrasp

Bereiding

Doe de avocado samen met de basterdsuiker, het citroensap en de citroen zest in een mixer en meng totdat er een gladde massa ontstaat. Schep voorzichtig de slagroom erdoor. Verdeel over vier schaaltjes (of de 4 lege avocado schillen) en laat een uurtje koud worden in de koelkast. Serveer met lange vingers of op een fruitsalade.

Avocadodressing (avocadomayo)

Lekker in een salade of bij kip

Ingrediënten

1 avocado uit de schil gehaald

3 el (Hellmans) mayo

1 el gesnipperde witte ui

1 el citroensap of witte wijnazijn

Scheutje Worcestershire saus

Zout en fijngemalen zwarte peper

Bereiding

Meng de avocado, de mayo, ui en citroensap in een mixer tot een zachte puree. Breng op smaak met de Worcestershire saus, peper en zout.

Voor een avocado aioli voeg 1 (of twee natuurlijk) teentje knoflook, uitgeperst toe en laat de ui en de Worcestershire saus weg. Ook erg lekker met geroosterde knoflook uit de oven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s