Adobo, een Filipijnse klassieker

Adobo

Adobo, mijn goede Filipijnse vriendin Tess is getrouwd met een Engelsman en maakt graag Adobo. En zoals iedereen in de Filipijnen heeft ook zij haar eigen versie. Haar recept is bijzonder omdat ik het de lekkerste Adobo vind van alle Adobo’s die ik in het land heb gegeten en dat zijn er best wel wat.

Adobo komt van het Spaanse woord Adobar wat marineren betekent. Voor de kolonisatie door de Spanjaarden werd in de Filipijnse keuken al veel gebruik gemaakt van het marineren van vlees, vis en gevogelte in azijn om bederven te voorkomen. De Spanjaarden hadden een missionaris (Pedro de San Buenaventura) bij zich die zich ook bezighield met taal en in 1613 het woord adobo registreerde voor deze bereidingswijze in zijn woordenboek Vocabulario de la Lengua Tagala (1613). Tagala is de taal die naast Spaans en Engels, de taal is van filipijnse mensen.

Ondanks het feit dat je eigenlijk alles kan marineren en het als Adobo op tafel kunt zetten, wordt er over het algemeen kip of varken gebruikt of een combinatie van die twee. Het vlees wordt typisch gemarineerd in azijn (rijstazijn), sojasaus, fijngeknepen knoflook, laurierblad, en peperkorrels. Daarna gekookt en gebraden en geserveerd met witte gestoomde rijst. Eigenlijk heel eenvoudig dus!

Tess doet er op aandringen van haar Engelsman gekookte kleine aardappeltjes doorheen en zij serveert het met verse lauwwarme ananas.

Nou zijn er eigenlijk drie manieren van bereiden en iedereen doet het op zijn eigen manier:

  1. Snel is gewoon alles in de pan en dan koken
  2. Lekker is om dat een dag van te voren te maken en de volgende dag te eten
  3. Langzaam is om eerst het vlees te marineren (minimum drie uur)

Ingrediënten voor 4 personen

500 gr varkensbuik (of varkensvlees) in dobbelstenen gesneden (2×2 cm)

500 gr kip ook in dobbelstenen gesneden

200 gr jonge aardappels in vieren gesneden

Voor de marinade:

125 ml rijstazijn

65 ml sojasaus

1 tl zwarte peperkorrels

4 teentjes platgeslagen knoflook

3 laurierblaadjes

Bereiding

  1. Doe het vlees en de marinade in een kom. Laat minimaal drie uur marineren, een avond van te voren is ook goed.
  2. Doe alles in een oma pan of wok (geen aluminium) met een beetje water en breng het vlees aan de kook en laat het daarna voorzichtig stoven op laag vuur. Laat het niet te droog worden door zo nu en dan water bij te gieten. Het vlees moet bijna uit elkaar vallen. Meestal is 45 minuten genoeg.

  3. Haal het vlees uit de pan en doe de aardappels in de saus en laat op laag vuur gaar worden.

  4. Bak het vlees en de kip mooi bruin in een koekenpan met een heel klein beetje neutrale olie.

  5. Giet het vocht in de braadpan. Maak de bakresten los van de bodem en laat alles een beetje inkoken. Breng eventueel op smaak met zwarte peper, azijn en sojasaus.

  6. Doe nu de aardappels, de kip en het varkensvlees er weer bij en laat nog even drie minuten stoven op een zacht vuurtje.

  7. Pak je mooiste Filipino schaal en lepel netjes alles op de schaal en serveer eventueel met in blokjes gesneden verse ananas. Serveer met gestoomde rijst. Neem echte rijst!

Wat ik ook heb gezien is dat er bij stap 2 meteen 50 gr varkenslever, in hele kleine stukjes gesneden, wordt toegevoegd. De lever smelt weg en geeft het gerecht een wat rijkere smaak.

Wil je meer pit? Strooi wat chilivlokken of pul biber over de Adobo vlak voor het serveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s