Griekse Salade, horiatiki of goriatiki

Griekse Salade, horiatiki of goriatiki

De Griekse salade (χωριάτικη σαλάτα, vrij vertaald dorpssalade) is de meest simpele salade in de wereld met het grootste “wow” effect. Het is een zomersalade uit de Griekse keuken, probeer wel elk ingrediënt heel vers en van de beste kwaliteit in te kopen. Het vocht van de producten is ook belangrijk want eigenlijk moet je het met mooi knapperig brood ongegeneerd op kunnen dippen!

De eerste keer dat ik Griekenland bezocht was met de rugzak in 1970, 7 weken lang. En in de tavernes bestelden we goriatiki hetgeen dorp betekende en in Griekenland ook wel gebruikt wordt om simpel en goedkoop aan te duiden , een beetje als dorps in het Nederlands. Wij werden dan ook de “goriatiki tourists” genoemd, de goedkope toeristen. Toch waren het deze toeristen die de salade beroemd hebben gemaakt door er voortdurend naar te vragen (Greek salad). Alle tavernes gingen “boeren salade” serveren met een plak (in het Grieks φέτα, féta) schapenkaas erop.

De traditionele salade bestaat enkel en alleen uit tomaat, komkommer, (rode) ui, (kalamata) olijven en een plak feta besprenkelt met (goede fruitige) olijfolie, zwarte peper en oregano.

Maar het lijkt gemakkelijker dan het is omdat je echt aandacht moet besteden aan de ingrediënten en de volgorde van bereiding. Ik doe het als volgt omdat je dan ook veel vocht creëert.

Bereiding

Begin met het snijden van de tomaten in partjes. Doe ze in een ruime schaal en bestrooi ze met een heel klein beetje zout. Laat het even staan en je ziet dat het vocht er uit gaat lopen.

Je kunt de komkommer schillen maar dat hoeft niet. Snij de komkommer in de lengte (dus niet in plakjes) in vier delen en dan in blokken zo krijg je het meeste vocht en kan de oregano en de olijfolie er ook beter intrekken.

De rode ui in zeer dunne plakjes snijden zodat je mooie fijne ringen in je salade krijgt. Handje olijven (geen zwarte uit een potje want dat zijn kunstmatig gekleurde groene olijven). Peper en oregano erbij en dan een plak feta er overheen leggen of in blokjes er doorheen husselen.

Serveer het met lekker knapperig (Turks ha ha) brood om te soppen. Breek met je vork wat feta af en probeer er zoveel mogelijk tomaat, komkommer en van alles erbij te pakken voordat je het in je mond doet. Het is zoooooooooooooooooooooooooooo lekker!

Griekse Salade, horiatiki of goriatiki

Ingrediënten

3 uitstekende tomaten

1 komkommer

1 rode ui

8 kalamata olijven

Je mooiste olijfolie

(verse) oregano

Beetje zout en versgemalen zwarte peper

Je ziet in de foto dat we wel een beetje flexibel kunnen zijn!

Bekende varianten zijn met groene paprika, kappertjes en ik doe er vaak wat witte druiven in. Maar dit is de echte die ik honderden keren in Griekenland heb gegeten, vooral op de eilanden, soms wel drie keer op een dag. Tomaat is zuur en Feta kan erg zout zijn. Wees daarom voorzichtig met de olijven en het zout. Azijn is mijns inziens een culinaire vergissing, toch zie je het veel in recepten.

Geschiedenis

Het verhaal gaat dat de Griekse salade, sla vrij is omdat tijdens de oude Grieken de goede milieus geen sla aten. Erg grappig natuurlijk, vooral als je je bedenkt dat de tomaat toen nog lang niet in Europa bestond want die zijn pas in de 16de eeuw naar Europa gebracht door de Spanjaarden.

In de zeventiger jaren werden in feite de olijven, de feta, en de tomaten salade apart geserveerd als zijnde aparte gerechten. Door het toerisme is eigenlijk daardoor de Griekse salade ontstaan, alles op een bord.

De Bulgaarse shopska salade lijkt veel op de goriatiki. In plaats van feta wordt geraspte Bulgaarse witte kaas gebruikt maar ook paprika en chili.

Ingrediënt uitgelicht: Feta kaas

Feta is een Griekse schapenkaas en lijkt een beetje op de witte kazen zoals beyaz peynir (Turkije), sirene (Bulgarije) en telemea (Roemenië). De kaas wordt gemaakt van schapenmelk, soms aangevuld met geitenmelk. Feta wordt geconserveerd in een zoutoplossing, gedurende een periode van minimaal twee maanden. Binnen de Europese Unie is feta sinds juli 2002 een Beschermde Oorsprongsbenaming. Alleen kaas die op traditionele wijze geproduceerd wordt in bepaalde delen van Griekenland en die gemaakt wordt van schapenmelk of een mengsel van schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk uit hetzelfde gebied mag de naam “feta” dragen. Het droge vetgehalte bedraagt volgens de wetgeving minimaal 43 procent; de meeste feta zit rond de 45 procent melkvet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s