Geschiedenis van de Gin en Tonic

Geschiedenis van de Gin en Tonic

Gin & Tonic, alles wat je altijd al wilde weten over dit drankje!

Zelf heb ik jaren in de tropen gewoond en gewerkt als expat en derhalve dagelijks G&T gedronken met, onder andere, mijn Engelse collega’s die altijd bereid waren om een weddenschap te verliezen over de oorsprong van Gin (die is natuurlijk Nederlands en niet Engels!). G&T bestaat uit Gin, Tonic en limoen. Laten we met de Gin beginnen!

De Gin

Geschiedenis van de Gin en Tonic

Rond de 13de eeuw was er al sterke drank in Nederland en België. Vaak werden deze destillaten als medicijn gebruikt en werden daarom bijzonder populair tijdens de pestepidemieën die Europa teisterden tijdens de middeleeuwen. Geneeskrachtige kruiden werden toegevoegd en om onbekende redenen werd het drankje met de Jeneverbes erg populair en is nu bekend onder de naam jenever.

Het in Nederland populaire verhaal dat Franciscus de le Boë Sylvius of Dr Sylvius de grondlegger van de jenever zou zijn kan niet waar zijn omdat beide heren veel later zijn geboren.

Koning-stadhouder Willem III probeerde de handel met Engeland te verbeteren door gunstige belastingmaatregelingen in te voeren op jenever en derhalve werd ons drankje in Engeland populair onder de naam Gin. De Engelsen probeerden zonder recept onze jenever na te maken en dat resulteerde in de gin van vandaag.

De Tonic

Geschiedenis van de Gin en Tonic

Het valt me altijd op dat de Inca’s al een heleboel wisten toen de Spanjaarden in Zuid-America aankwamen. Ook dat de bast van de kinaplant (cinchona) goed was tegen malaria. De gravin van Chinchon werd van malaria genezen in Peru en bracht de kinabast (ook koortsschors genoemd) mee uit Peru naar Spanje in 1632. Gemalen schors werd ook wel “gravinnen poeder” of gewoon “fever tree” genoemd. De werkzame stof, kinine, werd later uit de bast gedestilleerd en daarna door de Engelsen aan de Tonic toegevoegd.

Zo, en nu de tropen in het Engelse India van 1825! De officieren moesten verplicht hun dagelijkse portie bittere kinine tonic drinken. En het bittere werd een stuk minder door er een stevige hoeveelheid gin aan toe te voegen.

De Limoen

In 1747 ontdekte de Engelse chirurg James Lind dat het eten van limoen en dus vitamine C scheurbuik kon voorkomen. Daarom moesten Engelse zeelieden, ook die in India, hun dagelijkse portie limoensap drinken. Nou dat kwam goed uit want het kon zo de G&T in!

Hoe maak je een perfecte G&T?

De perfecte Gin & Tonic thuis maken? Het lijkt makkelijk, maar dat is het niet. Neen, laat ik het anders zeggen, het is niet moeilijk om een perfecte G&T te maken, maar dan moet je wel op de details letten, helaas krijg je maar al te vaak een slordige ongezellige G&T gepresenteerd, ook in de Horeca.

Een goed glas!

Het glas is een discussie op zichzelf. Er zijn drie soorten glazen tegenwoordig.

Het longdrinkglas (Collins glas), dit glas is de bekendste en heeft als voordeel dat er veel ijsklontjes in kunnen en de G&T zeer snel koud maakt.

De Tumbler of Whiskyglas, leuk in restaurants en bars omdat de porties dan lekker klein zijn.

Het voetglas (highball glas), zeg maar een groot wijnglas. Erg hip, vooral als je de G&T thuis gaat pimpen met jeneverbessen, munt, komkommer slierten enz.

Goede Gin!

London Dry Gin, Tanqueray (vind ik de lekkerste) en Bombay. Ik leg de fles in de vriezer zodat het echt koud wordt.

Goede Tonic!

Fever Tree is de beste en ik zag die laatst ergens in een Gall & Gall. En anders Schweppes, en dan kun je meteen ook light nemen want er is (bijna) geen verschil in smaak met de classic. Omdat je niet wilt dat de tonic na gebruik niet meer bruist, prefereer ik de kleine flesjes of blikjes want die blijven altijd goed.

Goede verhouding!

Na oneindig experimenteren (tja iemand moet het doen) kom ik ongeveer uit op 1 deel gin met 5 delen tonic (30 ml gin op 150 ml tonic) en 4 ijsblokjes, en dan grote diepgevroren droge ijsblokjes uit de supermarkt natuurlijk.

Gebruik twee limoen partjes en een schijfje.

Het eerste partje knijp je uit na de gin, de tweede na de tonic en het schijfje zet je op de rand als garnering.

Ingrediënten voor de perfecte G&T per glas

30 ml gin

150 ml tonic

2 limoen partjes

1 limoen schijfje ter garnering

1 glas bevroren uit de vriezer (bv longdrink)

Bereiding

Eerst de gin in het bevroren glas

Voeg drie ijsklontjes toe

Pers een limoen partje uit

Voeg de tonic toe

Pers het tweede partje uit

Garneer met een schijfje op de rand

Neem de eerste slok en val flauw, het leven zal nooit meer hetzelfde zijn! En natuurlijk kun je G&T het hele jaar door drinken.

Geheime ingrediënten

Geschiedenis van de Gin en Tonic

Van een Engelsman heb ik geleerd om in plaats van het eerste partje limoen een heel klein scheutje Rose’s Lime Juice Cordial toe te voegen. Ook bij Gall & Gall te verkrijgen. Dit drankje is er al sinds 1867, en is het eerste geconcentreerde fruitsap van de wereld. Het verhaal gaat dat het meeging op de Engelse schepen ter voorkoming van de hierboven genoemde scheurbuik.

En mijn Engelse vriend houdt ook van een aantal vers geplukte muntblaadjes in zijn G&T, het geeft een heerlijke geur aan de perfecte G&T.

Variaties

Mijn advies is om eerst het maken van de “gewone” G&T onder de knie te krijgen. Daarna kun je gaan variëren. Ik doe er vaak linten komkommer in, gewoon met de kaasschaaf van een ongeschilde komkommer. Combineren met een aantal blaadjes munt. Vooral in een groot wijnglas ruikt dat erg lekker. Maar denk ook aan jeneverbessen, halve witte druiven, ijsblokjes met munt erin gevroren, roze gin enz.!