Chutney: Appelchutney

Chutney: Appelchutney

Chutney gemaakt met Oer-Hollandse ingrediënten, lekker in de herfst en de winter. Probeer eens deze appelchutney. In Nederland liggen er veel heerlijke appels in de supermarkt, goedkoop en sappig. Daar moeten we trots op zijn. We kunnen daar behalve appelmoes ook chutney van maken.

Ingrediënten voor een lekkere appelchutney

500 gr appel (bv Joagold) ontdaan van klokhuis en in kleine blokjes gesneden

1 grote witte ui gesnipperd

2 rode pepers ontdaan van zaadlijsten en fijngesneden

50 gr witte suiker (of bruine basterd, of palm suiker)

150 ml appelciderazijn

100 ml bokbier (Jopen natuurlijk)

50 gr rozijnen (of sultana)

2 el speculaaskruiden

Sap en rasp van een mandarijn

1 tlp zout

Bereiding

Doe alles behalve de mandarijnrasp in een pan en breng aan de kook. De bedoeling is dat je een mooie ietwat grove stroperige substantie krijgt. Wordt het te dik, doe er wat water bij en kook opnieuw wat in. Regelmatig roeren. 20 tot 30 minuten is meestal genoeg, laat de mandarijnrasp de laatste 5 minuten meekoken. Appeltje-eitje!

Bewaren

Laat alles afkoelen en bewaar in de koelkast (3 dagen) of lepel het in goed afgesloten potjes (3 weken).

Steriliseer daarvoor een glazen pot door het 5 minuten in een oven van 100°C te zetten. Vul het potje tot maximaal 1 cm onder de rand. Zet tot gebruik op de bekende koele donkere plaats en in de ijskast op het moment dat je het hebt aangebroken. De smaak wordt beter naarmate het langer staat. Mijn ervaring is at het heel lang goed blijft.

Waar komt Chutney vandaan?

Het gerecht komt uit India en de naam komt van het Hindi woord “chatni”. Van oorsprong is het met een zuur (azijn) en een zoet (suiker) ingekookt fruit met specerijen. De Engelsen hebben de chutney tezamen met de curries naar Engeland gebracht en verspreid over hun kolonies zoals Zuid Afrika en de Caribische eilanden. In de winkel was de eerst verkochte chutney een mango chutney gemaakt door Major Grey, een aardige niet bestaande Engelsman.

Wanneer eet je het?

Het is altijd verstandig om hete gerechten, zoals curries, te blussen met zoete of neutrale bijgerechten. Tegenwoordig eet je dit soort bijgerechten gewoon wanneer je het lekker vindt! Dus bij vlees, op je sandwich, bij je salade en chutney is ook lekker bij vis en gehaktballen. De klassiekers zijn natuurlijk als combinatie met een kaasplateaus, paté en curries.

Jonagold

Dit appelras is in Amerika ontstaan door een kruising van de Golden Delicious (daar heb je hem weer) en Jonathan en is eind jaren 60 door Jef De Coster (1930-2010) in Europa geïntroduceerd.

Seizoen: Half oktober tot eind mei Kleur: Geel met oranje tot helderrode blos Smaak: Zoetzuur Gebruik: Handappel, door yoghurt of muesli en natuurlijk voor onze chutney

jonagold

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s