Curry: Tikka Masala met kip

Curry: Tikka Masala met kip

Deze blog gaat over een curry uit India en is een aflevering van mijn serie over curries. Deze Tikka Masala is lekker aards, kun je heet (als in spicy) maken en er zit onder andere tomaat, koriander en yoghurt in.

Tikka Masala

Zeg maar dat 5000 jaar geleden de tandoor klei oven in India werd uitgevonden en tegelijkertijd het houden van kippen in opkomst kwam. Logisch dat de kip al gauw in de ovens werd bereid. Maar de angst van de Mogol leider Babur om dood te gaan door verstikking door een kippenbotje in zijn keel heeft ervoor gezorgd dat de kip werd ontbeend en in kleine stukken (Tikka) in de oven tot gerechten werden verwerkt. Na jaren van experimenteren met specerijen en marineren in yoghurt is het huidige populaire gerecht “Chicken Tikka” ontstaan. Maar nu de Masala, Asif Ali, de zoon van Ali Ahmed Aslam en eigenaar van een restaurant in Glasgow (Shish Mahal), vertelde in 1971 (!) in een BBC kookprogramma over een buschauffeur die in de avond het restaurant binnen stapte en een kip curry bestelde. Hij vond het veel te droog en stuurde het terug. Ali zat net aan de tomatensoep en heeft deze opgepept met specerijen en het toegevoegd aan de droge curry. Nou je raad het al, de chauffeur vond het heel lekker en heeft samen met zijn vrienden het beroemd gemaakt door steeds terug te komen en het te bestellen als “Chicken Tikka Masala”!!

Het is de bedoeling dat je deze curry heel erg lekker vindt en niet ook nog eens uren in de keuken hoeft te staan of 25 verschillende specerijen moet kopen.

Curry voor 4 personen

500 gr kipfilet in blokjes gesneden

1 ui fijngesneden

4 tomaten fijngesneden of een blik gepelde tomaten.

200 ml Griekse yoghurt

3 tl verse gember geraspt

2 teentjes knoflook geperst

Sap van een halve limoen

1 of 2 Spaanse pepers. Zeer fijn snijden, zonder zaadlijsten wordt de curry ook minder heet

4 tl Tandoori Massala of Garam Massala

Plantaardige olie (geen olijfolie, want we maken geen Italiaans eten!)

Lekker veel vers gesneden koriander als je daarvan houdt

Bereiding:

Neem de in blokken gesneden kip filet (of kippen dijen) en doe in een ruime schaal. Voeg het limoensap, 1 tl gember en 1 teentje geperste knoflook toe. Bestrooi de kip met 2 tl Garam Masala en meng goed door elkaar. De kip moet goed onder de kruiden zitten. Voeg de yoghurt toe, weer goed mengen en zet de schaal in de ijskast voor minimaal een uur. Drie uur is beter.

Netjes handen wassen! Fruit de fijngesneden ui in bijvoorbeeld arachideolie en zorg dat het een beetje bruin kleurt. Voeg de overgebleven gember, knoflook, Spaanse peper en Garam Massala toe. Even goed mengen en op zacht vuur het tot je laten doordringen dat je echt goed bezig bent. Doe de tomaten erin en laat wat vocht verdampen. Voeg nu je schaal met kip toe. Verwarm de curry op een zacht vuurtje totdat het een geheel is geworden. Voeg een aantal minuten voordat je de curry serveert de verse koriander toe.

Proef regelmatig en hou het simpel maar als je bepaalde smaken lekker vindt dan kun je die altijd toevoegen. Een garam massala is gewoon een kruidenmengsel en die zijn handig om te kopen zodat je niet uren met een vijzel in de keuken hoeft te staan. Maar als je van koriander houdt dan gooi je er een tl koriander poeder bij. Of meer geraspte gember, knoflook, en specifiek voor deze curry paprika poeder, chili vlokken en kardamon in.

Serveren

Strooi er vers gesneden koriander over. Kloddertje yoghurt. Serveer met rijst of Naan of kijk onder de tag: roti voor heerlijk Roti Jala. Serveer er ook eventueel raita en chutney bij.

Bewaren

Gewoon invriezen. Of een dag van te voren maken en in de ijskast laten staan, nog lekkerder! Wijn erbij? Kruidige droge witte wijn uit Duitsland zoals Riesling. Of gewoon met thee of bier (IPA).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s