Kikkererwtenstoof met aardappel, tomaat en boerenkool

Deze Kikkererwtenstoof is een variant op de beroemde “the stew” van Alison Roman. Deze is erg lekker door de gekookte aardappels in combinatie met de geroosterde tomaat uit de oven. Het is een soort kokos aardappel curry met de knapperigheid van de boerenkool in combinatie met rozijnen en noten. Het gerecht is volledig vegetarisch (vegan) en glutenvrij.

Iets over de ingrediënten

Als je dit recept volgt dan krijg je “mijn” smaak en die is natuurlijk heel lekker en dus zeker het proberen waard! Maar ik geef aan waar je het beste je aanpassingen kunt maken als je wilt. De kruiden kunnen anders, Baharat en Ras El-Hanout zijn ook prima. Of Italiaanse kruiden. Doe wel de gele kerrie poeder en de gerookte paprika erin. Maak deze stoof met 1 liter kokosmelk, dat kan ook 500 ml kokosmelk en 500 ml groentebouillon zijn met het bouillonblokje. Ik koop gewoon die handige voorgegaarde geschilde kriel aardappels uit de koeler in de super. Dat scheelt een tijd! Niet schillen, niet doorsnijden en niet 45 minuten koken. WOW. Het emmertje cherrytomaten kun je halveren en in de oven roosteren met wat zout en peper in een 180 graden oven voor 15 minuten.  In Amerika gooien ze er een blik “fire roasted tomato” in, en wat schetst mijn verbazing dat kun je zowel in de Jumbo als de Appie gewoon krijgen. Dus dat is ook een optie. Een leuk idee is om een handvol kikkererwten te roosteren in de oven en die bij het serveren op de stoof te doen.

Dus maak eerst deze kikkerstoof en verfijn hem bij de volgende keer tot je eigen veganistische familie gerecht. En van het kikkererwten vocht kun je vegan meringue ( aquafaba ).

Ingrediënten

5 el olijfolie

3 rode uien, in halve ringen gesneden

3 tenen knoflook, fijngesneden

20 g verse gember, geraspt

Specerijen

1 el Al-Andalus, van Euroma is een goede

1 el curry poeder (kerrie)

1 el gerookte paprikapoeder

1 tl chilli poeder (pul biber)

1 ltr kokosmelk, pak

500 g krielaardappel uit de koeling in de supermarkt

500 g Cherry tomaatjes, in de oven geroosterd of een blik

500 g  kikkererwten, uitgelekt                   

Groentebouillon blokje

250 g verse boerenkool

Verse koriander

Sap van een  citroen

Ook lekker zijn noten (walnoot of cashew) rozijnen erin

Uiteraard serveren met de koriander en bootjes citroen

Bereiding

Begin met alles klaar te zetten in schaaltjes (alle specerijen kunnen in 1 schaaltje zodat het koken zelf zo klaar is.

Doe de olijfolie in de pan en fruit de ui rustig op een laag vuurtje in 5 minuten glazig. Voeg dan de knoflook en de gember toe. Fruit nog een minuutje. Gooi nu de kruiden, die je natuurlijk klaar hebt staan in een schaaltje, erbij en laat alles mooi geuren op laag vuur. Voeg nu de aardappels, de tomaat, citroensap, en de kikkererwten toe. Tijd voor wat vocht. Doe de kokosmelk in de pan met het bouillonblokje en roer alles goed door elkaar. Breng aan de kook, daarna, op laag vuur,  laat je alles een kwartier stoven met de deksel op de pan. (Heb je rauwe aardappel dan stoof je 45 minuten).

Na het stoven prak je wat aardappel en kikkererwten fijn zodat de stoof dikker kan worden. Gooi nu de boerenkool erbij dat in de stoof zacht wordt, niet te lang want je wil het krokante van de boerenkool  behouden. Dit is het moment om, als je dat wilt, rozijnen toe te voegen die even doorgewarmd moeten worden.

Serveren

Als je gasten hebt moeten die goed kunnen zien wat er in jou kikkererwtenstoof zit, dus ga aan de gang met geroosterde kikkererwten, verse koriander of peterselie, kokosroom erop of wat kokosvlokken, citroen partjes, en misschien zelfs een tomaatje voor de kleur. Lekker met knapperig rood of roti.

Wat drink je erbij?

Het gekke is dat ik droge bubbels er goed bij vind passen. Thee is ook lekker (zwarte). Bier is te machtig bij dit gerecht dat al gauw vult.

Ingrediënt uitgelicht: Al-Andalus

Al-Andalus is een specerijenmelange gebaseerd op een oud Moors recept. Deze volle melange kenmerkt zich door ingrediënten zoals gerookte paprika, korianderzaad en komijnzaad. Ik vind deze kruid erg lekker ook al omdat er geen zout aan is toegevoegd.

22% komijnzaad, korianderzaad, 16% gerookte paprika, zwarte peper, venkelzaad, oregano, anijszaad, laurier, peterselie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s