Bami goreng speciaal

Bami goreng speciaal. Deze blog gaat over Bami Goreng, maar het bekende gerecht is natuurlijk Nasi Goreng waarbij de rijst (nasi) vervangen wordt door bami. Dus voor de oorsprong en geschiedenis van dit gerecht kunnen we niet om de gebakken (goreng) rijst heen. Bami is van oorsprong Chinees en het woord komt dan ook van de taal dat gesproken wordt ten zuiden van de rivier Min, Min Nan (zuiden) genoemd. Ba (vlees) en mi (noedels van tarwe) is dus een tarwenoedel geschikt voor vleesgerechten. De Chinezen brachten de noedels met hun wok mee naar Indonesië en de Nederlanders hebben het woord bami, toendertijd uit Nederlands-Indië, naar Nederland meegenomen en het is ingeburgerd als gerecht door de Chinees in de jaren 60 in de Chinees-Indische keuken als Bami (of Nasi) goreng speciaal. Het cirkeltje is weer rond.

Oorsprong van Nasi Goreng

Nu moet je je voorstellen dat je een creatieve Chinese kokkin bent die 4000 jaar voor Christus leefde ten zuiden van de rivier de Min in het huidige Hangzhou en de eindjes aan elkaar moest knopen. De koude rijst van gisteren, met een vers ei en wat groente werd als maaltijd (ontbijt) opgewarmd en zij (onze Chinese kokkin) noemde dat chǎo fàn. En nu heet dat dus nasi goreng in Maleisië, Singapore en Indonesië en wordt in het laatste land gezien als het nationale gerecht. Er is geen recept want in feite kun je alles bij de rijst doen en opbakken.

Bami goreng speciaal

Maar de Indische keuken kent wel degelijk een bami goreng speciaal. De koude bami wordt gebakken met verse groenten zoals lente-ui, prei, taugé en kruiden als knoflook, koriander, kurkuma en gember en stukjes vlees zoals ham of kip.  Dan heb je een simpele bami goreng. Maar de Indische keuken onderscheidt zich door het gebruik van Ketjap Manis (zoet) ipv de Chinese sojasaus en garnalen. En dan moet je denken aan garnalenpaste (trassi), of kleine gedroogde garnalen, of kroepoek (gemaakt van garnalen).

Nu hebben we een bami goreng. Het gerecht wordt echter “speciaal” door de bijgerechten die erom heen worden geserveerd. Ik kom zelf uit de 60ger jaren (geboren 1954) en heb dus de smaken van Conimex in mijn hoofd die mijn moeder altijd in haar keuken gebruikte! Dus ik doe er kipsaté bij met pindasaus, gebakken ei en natuurlijk een gebakken banaan!

Maar denk ook aan gebakken uitjes (Bawang Goreng), gele geschaafde kokos met pinda’s (Seroendeng Sedap (geel)), grote plakken kroepoek, een zoetzuurtje (Atjar Tjampoer) en natuurlijk sambal. Een kleine gebakken bami tafel dus!

Nu zullen er mensen zijn die in Indonesië, Maleisië of Singapore zijn geweest en in de hawker centers Bami Rames hebben gegeten. Van oorsprong een gerecht met bami en een drietal groenten en een vleessoort naar keuze op een bord. Het verschil is dat bami (of nasi) rames geserveerd wordt met gewone bami of witte rijst, dus geen goreng met alles erop en erin.

In Nederland kun je tegenwoordig alles krijgen in de supermarkt, denk aan de Nederlandse merken Conimex (Conserven Import Export ) en Inproba (Indische Producten Baarn).

Dit recept is een snelle simpele manier om Bami Goreng op tafel te zetten, maar je kunt er alle kanten mee op natuurlijk.

Ingrediënten (voor 4 personen)

250 gr mie van Conimex (4 nestjes pp)

1 bouillonblokje (groente)

3 tl bami kruiden (van Conimex natuurlijk)

250 gr ham, in blokjes gesneden

150 gr soepgroente

Ketjap manis naar smaak (bijvoorbeeld 3 el)

Sambal naar smaak

4 verse eieren (L/XL)

2 bananen ieder gehalveerd

Bereiding

Neem een ruime pan en breng ongeveer 2 liter water aan de kook. Doe er in plaats van zout het bouillonblokje in en kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de mie af, spoel met koud water (stopt het garen), doe wat neutrale olie erdoor (tegen het aan elkaar plakken) en laat in de vergiet geheel afkoelen.

Neem een wok of koekenpan en fruit de groente kort in wat neutrale olie (zonnebloem). Voeg de blokjes ham, de sambal en de bami kruiden toe en laat even op en zacht vuurtje sudderen.

Doe er de afgekoelde mie bij en meng alles goed door elkaar. Zet het vuur wat hoger en laat de mie bakken. Nu de ketjap erin en goed mengen, doe het vuur lager en laat langzaam bakken.

Bak vier eieren in een aparte koekenpan (ik hou de dooier heel, maar moet wel gestold zijn). Doe tegelijkertijd de vier halve bananen erbij.

Serveren

Verdeel de mie over 4 grote borden en leg op ieder portie een gebakken ei en een halve gebakken banaan ernaast. Bestrooi met wat gebakken uitjes en schenk er een lekker koud pilsje bij.

Bijgerechten

Pindasaus (Saté met), veel kroepoek, sambal, atjar en gele Seroendeng.

Varianten

Vervang de ham door garnalen.

Maak je geen pindasaus doe er dan 1 el pindakaas doorheen tijdens het bakken.

Meng ½ tl trassi (garnalenpaste) door de mie.

Vervang 100 gr ham blokjes door spekblokjes, gebruik dan geen olie tijdens het bakken.

Vegetarisch? Vervang vlees met vleesvervanger of tofu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s