AfghanFresh in Leeuwarden

Aan de Bleeklaan 27 in Leeuwarden, onopvallend gelegen in een wijk net buiten het centrum, ligt een Afghaanse parel, het restaurant AfghanFresh van Masud Rahmani.

Masud betekent “de gelukkige” in het Perzisch (Farsi) en dat kun je nu wel zeggen van deze eigenaar / chefkok want hij opende zijn eigen restaurant in 2021 nadat hij op 12 jarige leeftijd naar Nederland is gevlucht. De sfeer in het restaurant is geweldig en ademt Arabische gastvrijheid uit. De keuken is de moderne Afghaanse keuken gekookt met veel groentes, vlees en verse ingrediënten naar recepten van zijn moeder.

Maar wat weet U van de Afghaanse keuken?

Nou ik niet zoveel. Dus daarom een klein informatief stukje over deze keuken uit Afghanistan. Deze Arabische keuken is gebaseerd op de gewassen die op het land worden verbouwd, dus rijst en tarwe (brood) staan altijd op het menu. Het stoofgerecht (curry) korma wordt in dit land gemaakt met alles, denk dus aan gehaktballetjes (kofta) en kip maar ook groenten zoals de onmisbare aubergine, spinazie en aardappel. Zuivelproducten vind je terug in yoghurtgerechten (tzatziki, de curry’s (zoals korma) en de toetjes zoals Firni (soort custard). Maar ook een drankje met yoghurt, water, komkommer en munt (dogh) is zeer bekend. Denk nu even aan alle typische Afghaanse ingrediënten zoals pistache, granaatappel, rozijnen, rozenwater, saffraan, kardemom en je hebt het idee te pakken.

Dus wat bestel je?

Ik denk dat het altijd leuk is om van alles te proeven en Masud heeft daar speciale hoofdmenu’s voor op de kaart gezet, bestaande uit zelfgemaakt  Afghaans brood met drie dips (humus, tzatziki en een tapenade) gevolgd door 6 verschillende curry’s met rijst, mooi geserveerd in kleine porties zodat je wel alles kan proeven maar ook nog ruimte overlaat voor het dessert. Wij namen de vlees/kip variant maar er is ook een vegetarische en vegan versie (en alles is halal). Thee is het nummer 1 drankje in Afghanistan dus dat namen we (kardemon thee) of natuurlijk dogh het frisse yoghurt drankje.

Was het lekker?

Iedereen die mij kent weet dat ik zo nu en dan een restaurant recensie schijf, maar alleen wanneer het restaurant echt de moeite waard is! Het bijzondere van AfghanFresh is dat elk gerecht ook anders smaakt. Dus je ziet dat de recepten van zijn moeder ook bij elke curry anders is. De kofta korma (gekruide gehaktballetjes met tomaten en Afghaanse kruiden) smaakt dus geheel anders dan de kip korma (kipstukjes met uien, verse knoflook en andere Afghaanse kruiden) en anders dan de stoof korma (vlees met erwten, aardappeltjes en Afghaanse 7 kruiden). Ook de aubergine korma (gebakken aubergine met knoflook, tomaat en een sausje van milde yoghurt en mint) lijkt niet op de aardappel korma (aardappel in tomatensaus met frisse yoghurt), klinkt bijna hetzelfde maar de tweede is veel romiger! En mijn favoriet is de spinazie korma ( spinazie, ui, verse knoflook en natuurlijk  versgemalen kruiden).

Het toetje.

Een typisch Afghaans toetje is shir (melk) berenj (rijst), een rijstpudding op smaak gebracht met alle 1001 nachten smaken zoals rozenwater, kaneel, kardemom, honing en walnoten. Echt lekker.

En we hebben ook Firni bestelt, de romige kardemomcustard besprenkelt met granaatappel en geraspte pistache genomen (lekkere crunch), zoeter dan de rijstpudding dus dat kan ook een goede keuze zijn.

Beoordeling

De inrichting is prettig met zachte verlichting. De muziek is Arabisch en past goed bij de atmosfeer. De bediening is on-Nederlands door de aanwezige kennis van het geserveerde eten en de gastvrije benadering van de klant. Het eten zelf is vers, zeer goed van smaak en ronduit lekker, 5 uit 5 culiflowers dus!

Bezoek juli 2021, Bleeklaan 27,  8921 GW Leeuwarden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s