Tzatziki (τζατζίκι)

Tzatziki

Tzatziki. De oorsprong van het Griekse gerecht Tzatziki (τζατζίκι) ligt natuurlijk niet in Tzatzikistan, een land dat volgens een grappig verhaaltje op internet, bestaat uit komkommervelden en door de toenmalige Griekse bezetter “Angouria” (Αγγούρια), het land der komkommers werd genoemd. Door deze te combineren met de beroemde Griekse yoghurt zou het bijgerecht Tzatziki zijn ontstaan. Grappig maar niet waar natuurlijk.

In het Armeens heb je het woord cacıg dat, geleend door de Turken als cacık in Griekenland is gekomen, en uiteindelijk tzatziki is geworden. Het betekent zoiets als “verschillende kruiden”.

De essentie van deze Griekse dip is lobbige Griekse yoghurt, knapperige koele komkommer en scherpe verse knoflook. Afgemaakt met kruiden. Dit recept heb ik van de kok van een klein restaurantje in Athene, maar maak er meteen je eigen familierecept van door het een aantal keer te bereiden in andere verhoudingen.

Ingrediënten

500 gr Griekse yoghurt

Halve grote komkommer, ongeschild en geraspt met een grove rasp

2 teentjes (verse) knoflook, geperst

2 el goede olijf olie (extra Virgin)

Handvol verse dille (optioneel)

Bereiding

De lol van een goede tzatziki is stevige Griekse yoghurt met komkommer waar het vocht uit is. De kracht zit hem in de knoflook en dat kun je naar smaak toevoegen. Geroosterde knoflook kan ook heel goed maar dan kun je gerust meer gebruiken!

Ik rasp de komkommer met schil (smaak en vitamine) en je kunt de zaadlijsten eruit halen want dan is het later gemakkelijker om het vocht eruit te persen. Doe de geraspte komkommer in een kom met wat zout, laat uitlekken en knijp met de hand de komkommer zo droog mogelijk.

Pers de knoflook in de olijfolie en laat het een tijdje staan, de knoflook wordt wat zachter. Wil je dat nu juist niet dan sla je deze stap over.

Doe de yoghurt in een kom en klop los met een vork. Voeg de komkommer toe en verdeel deze evenredig door de yoghurt. Voeg de knoflook en de olie toe en eventueel de verse dille. Zet in de koelkast en de volgende dag is de tzatziki lekkerder, maar goed daar moet je het geduld maar voor hebben.

Serveer met een beetje olijfolie erop en wellicht met een echte zwarte olijf (kalamata).

Lekker met brood, maar vooral ook met geroosterd vlees en ander lekker vlees. En een tip voor onze vegetarische vrienden: ik vind het heel lekker met geroosterde groente.

Er zijn verschillende toevoegingen te bedenken die deze dip meer aansluiting kunnen geven aan het gerecht dat erbij wordt geserveerd, bijvoorbeeld munt bij geroosterd lam.

Maar denk ook aan citroen, peterselie, tijm en de niet in Griekenland weg te denken (verse) oregano.

Tzatziki
in “ons” restaurantje in Athene in 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s