Zeytoon parvardeh, gemarineerde olijven uit Perzië

Dit gerecht is vrij zeldzaam in de westerse wereld, zeytoon parvardeh (زیتون پرورده) zijn groene olijven gemarineerd in de Arabische smaken chochag (munt en koriander), walnoot, olijfolie en granaatappel melasse (souq is een goed merk). De naam is olijven geprepareerd in Farsi, hetgeen betekent dat je ze gereed maakt voor consumptie. Het marineren doe je gewoon in de koelkast (min twee uur, maar 24 uur is beter). Je moet natuurlijk wel de beste ingrediënten gebruiken. Dit gerecht is een zeer bekend in het Noorden van Irak, en daar groeit de chochag, een soort munt. Wij vervangen dat met gelijke hoeveelheden koriander en munt. In Iran worden de walnoten tot poeder gemalen, wij doen het met fijngehakte walnoten. Dit bijgerecht is simpel, gezond en zit in de serie appeltje-eitje.

Olijven zijn een dingetje in de Arabische wereld, ze zijn er in oneindige hoeveelheid soorten. In Iran gebruiken ze voor dit gerecht de kleine groene olijven uit de Rudbar regio. Deze zijn te vergelijken met de Picholines uit Zuid-Frankrijk. En omdat Sicilië heel lang Arabisch is geweest kun je ook de Castelvetrano nemen uit de Trapani streek van het eiland. Beide soorten zijn gemakkelijk online te koop. Wij nemen gewoon de kleinste groene olijven bij de Marokkaan op de markt!

Ingrediënten

350 gr (kleine) groene olijven, ontpit en naturel

20 walnoten, fijngehakt

4 el granaatappel melasse

50 gr granaatappel pitjes

6 takjes verse koriander, blaadjes fijngesneden (optioneel)

7 takjes verse munt, blaadjes fijngesneden

4 teentjes knoflook, geperst

2 el goede extra virgin olijfolie

Bereiding

Doe de olijven in een bakje en mix met alle ingrediënten. Zet in de ijskast voor een minimum van 2 uur. In Iran gooien ze alles, behalve de olijven, in de blender en laten dan de olijven in deze paste marineren. Ikzelf vind een beetje bite wel prettig.

Ingrediënt uitgelicht: granaatappel melasse

Granaatappelmelasse is ingekookt granaatappelsap, dit maakt het tot een zoetzure stroperige siroop. Bij de Appie heb je het merk souq van Nadia Zerouali en Marijn Tol en deze zijn door de consumentenbond als een eerlijke producten lijn bestempelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s