Boerenkoolstamppot met worst

De Hollandse rijsttafel: Boerenkoolstamppot met rookworst en veel bijgerechten

Wanneer Nederlanders zeggen boerenkool met worst dan bedoelen we eigenlijk Boerenkool Stamppot met Rookworst, comfort food van eigen bodem.

Nederlanders eten de meeste boerenkool op de wereld en deze groente zit vol vitamine C, foliumzuur, calcium (180 mg per 100 gram) en is een bron van vezels.

Klassiek recept

Eigenlijk is er geen klassiek recept van dit gerecht want iedereen heeft zo zijn eigen manier van bereiden. Vaak zijn het familie recepten. Home cooking dus! Je ziet het ook (bijna) nooit op het menu van een restaurant staan. Ikzelf vind het belangrijk dat er ook een heleboel lekkere schaaltjes met de klassieke bijgerechten op tafel staan die je kunt gebruiken om je eigen perfecte stamppot te realiseren. Zeg maar een Hollandse Rijsttafel! Denk dan bijvoorbeeld aan Zaanse mosterd, Amsterdamse zilveruitjes, piccalilly, en jus voor in het kuiltje. De verhouding boerenkool aardappels is ook belangrijk. Ik doe een op een, maar meestal is het op 1 kg aardappelen 750 gr boerenkool.

Ingrediënten (4 personen)

1 kg vastkokende aardappelen (bv nicola)

750 gr boerenkool

Twee (!) rookworsten, vers bij de slager zijn de lekkerste en niet zo zout

250 gr spekblokjes

Klont roomboter (ca. 50 gr.)

Groentebouillonblokje

200 ml hete halfvolle melk

Natuurazijn

Nootmuskaat

Zaanse mosterd

Peper en zout

(indien gewenst voor erbij: Zaanse mosterd, zilver uitjes, piccalilly, fijngesneden augurkjes, blokjes rode paprika en jus)

Neem een grote hoge pan. Schil en snij de aardappels in gelijke stukken en leg ze op de bodem. Doe de boerenkool er bovenop en leg de rookworsten zonder verpakking op de boerenkool. Los het bouillonblokje op in een liter heet water en giet het in de pan. Deksel op de pan en koken maar! Kookt het water dan heb je nog ongeveer 25 minuten te gaan.

Verhit een klein beetje boter in een klein pannetje en bak hierin de spekjes lekker knapperig. Draai het vuur uit, en laat de krokante spekjes in het eigen vet liggen.

Nu is het tijd om de melk in een pannetje te verwarmen, magnetron mag ook natuurlijk. Haal de twee worsten uit de pan en giet de boerenkool en de aardappels af. Zo, tijd voor het leukste gedeelte, stampen! Giet tijdens het stampen voorzichtig de warme melk erbij. De bedoeling is dat het zalvend smeuïg wordt. Doe het op gevoel en bepaal zelf hoe je het wil hebben. Spekjes met het vet erbij en de nootmuskaat er overheen strooien. Ik doe hier dus een eetlepel of twee Zaanse mosterd bij en naar smaak versgemalen zwarte peper (en zout). Omroeren, proeven en eventueel nog wat vlokjes boter erbij voor een nog smeuïger resultaat! Verwarm het nog even als je, net als ik, van hete boerenkoolstamppot houdt. Hieronder zie je het resultaat met rechts een halve runder rookworst en links de versie van varken.

Serveer het als een Hollandse rijsttafel met allemaal bijgerechtjes. Doe bijvoorbeeld sambal, zilveruitjes, klein gesneden augurkjes, piccalilly, mosterd, blokjes rode paprika, en jus in verschillende bakjes en serveer het gezellig op tafel om de stamppot en de worst heen. Zo dat houdt de winter buiten. Worst kun je natuurlijk ook zelf maken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s