Hoisin saus maak je gewoon zelf!

Hoisin saus maak je gewoon zelf!
Chinees Nieuwjaar, vissen

Deze blog gaat over Hoisin (海鲜酱) saus. Gedurende mijn verblijf in Singapore vertelden mijn Chinese vrienden mij altijd trots dat de Hoisin saus een beroemde culinaire uitvinding uit Beijing (Peking) is geweest, voornamelijk voor de bekende Peking Eend. Het sausje wordt daar op een soort flensje gesmeerd om vervolgens met de eend als vulling op te rollen.

Hoi betekent zee en Sin betekent voedsel in het Kantonees, “seafood” dus, en inderdaad in China heb ik vaak garnalen in deze saus mogen dippen. Maar goed, deze saus is zo bekend en geliefd dat het in de restaurants van Hong Kong, Beijing en Shanghai te pas en te onpas wordt geserveerd, vooral als je er naar vraagt. De mayo van China en Vietnam zullen we maar zeggen.

In de Vietnamese keuken is de hoisin saus erg bekend als ingrediënt voor de beroemde phở soep. In Hanoi staat het als tương đen op het menu als dip voor de lekkere Vietnamese loempia’s gỏi cuốn.

Het is ook makkelijk zelf te maken met gefermenteerde bonenpasta (doubanjiang of chili bean sauce) uit de Aziatische supermarkt. Ook dit recept zit natuurlijk in de serie “appeltje-eitje” vanwege de eenvoud en het smaakvolle resultaat.

Doe de volgende ingrediënten in een kom.

50 ml sojasaus (dus niet ketjap!)

2 tl (rijst) azijn

2 tl sesamolie

2 teentjes geperste knoflook

1 tl five spices (of 2 draaien versgemalen zwarte peper)

Daar doorheen roer je:

2 el pindakaas

1 tl palm suiker of molasse of echte honing

En nu de boosdoener, een eetlepel doubanjiang of chili bean sauce

Wel veel lekkerder dan uit een potje en natuurlijk ben je de held van de buurt, want wie maakt er nu nog zijn eigen Hoisin saus. Niemand toch!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s