Griekse gehaktballetjes met ei-citroensaus

Youvarlakia / Giouvarlakia gehaktballetjes met ei-citroensaus (avgolemono). Deze blog gaat over een beroemd gerecht uit de Griekse keuken, Youvarlakia (Giourvarlalia) gehakt balletjes geserveerd in de beroemde ei-citroensaus (avgolemono). Deze saus wordt heel veel gebruikt in Griekenland en is erg simpel om te maken en wordt dus opgenomen in mijn serie appeltje-eitje.

Avgolemono oftewel αυγολέμονο in het Grieks komt van de woorden ei  (αυγό ) en citroen (λεμόνι ) en is letterlijk een saus gemaakt van ei en citroen en de bouillon van het vlees wat je aan het bereiden bent. In ons geval zijn dat de gehaktballetjes en daar beginnen we dan ook mee.

Ingredienten

500 g kalfsgehakt

1 witte ui,  heel klein gehakt

1 ei

2 el paneermeel

bloem

peper, zout

een hand vol gehakte peterselie

500 ml kalfsbouillon

olijfolie

Hou je van knoflook en (verse) oregano dan kun je dat in je gehaktbal mengen natuurlijk!

Bereiding

Bak de uitjes in de olijfolie tot ze glazig zijn en kneed met het gehakt, het ei, de paneer, peper, zout en de peterselie tot een smeuïg geheel. Als het te droog is voeg dan wat water toe. Is het te nat, voeg dan wat paneer toe.

Zet het gehakt mengsel een uurtje in de koelkast om op te stijven.

Draai stevige gehaktballetjes van ongeveer 4 cm in doorsnee. Rol de gehaktballetjes daarna door de bloem. Neem een pan en braad de gehaktballetjes in porties mooi bruin in olijfolie. Als alle balletjes bruin zijn doe ze bij elkaar in de pan met de kalfsbouillon en schraap de lekkere aanbaksels los van de bodem. Nu op laag vuur voor 10 minuten zonder deksel laten koken.  Giet nu de bouillon in een beker voor de avgolemono saus. Leg de gehaktballetjes in een voorverwarmde schaal.

 Ingrediënten voor de ei-citroen saus

3 eieren (L), kamertemperatuur

2 citroenen (uitgeperst)

500 ml bouillon (van de gehakt balletjes)

Neem je blender, doe er de eieren in en maak het kort even schuimig. Voeg dan het citroen sap erbij en blend tot een schuimige massa. Giet nu langzaam de bouillon toe totdat er een mooie witte schuimige saus ontstaat.

Giet de saus over de gehaktballetjes en bestrooi met wat peterselie.

Serveer met Griekse salade, Feta en knapperig brood om in de saus te dippen. Lichte witte wijn of rosé is er lekker bij. Kalí órexi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s