Yoghurt-Spinazie dip, Borani-e Esfenaj

Borani-e Esfenaj, in Nederland ook wel een Yoghurt-Spinazie dip met rozijnen genoemd, is een Arabisch Borani gerecht uit Perzië en behoort tot de huidige Iraanse keuken. Maar dit soort gerechten komen in de gehele Arabische wereld voor. Eigenlijk is het de bedoeling om een mooi hoofdgerecht  te maken, zeg maar even köfte, en er dan een aantal Borani gerechten bij te serveren. Dit simpele gerecht behoort tot de serie appeltje-eitje. Het is vegetarisch. Lees ook mijn aparte blog over deze Borani gerechten in het algemeen.

Ingrediënten voor 4 personen

400 gr spinazie, gewassen en droog, grof gesneden

800 gr dikke yoghurt

1 rode ui, fijngesneden

1 tl kurkuma of verse geraspt

2 teentjes knoflook, geperst

Olie en boter om te bakken

2 el olijfolie

50 gr rozijnen of sultana’s

100 gr gebrande walnoten, grof gehakt

Vers gemalen zwarte peper

Bereiding

Wat belangrijk is bij de bereiding is dat het bakken gaat met olie (olijfolie) en boter. Dat geeft een mooie volle smaak. De kurkuma (geelwortel) is het lekkerst als je het vers in huis hebt gehaald (ook bij de appie verkrijgbaar), anders neem je poeder. Ik doe 4 teentjes knoflook maar dat is misschien voor sommigen teveel.

Bak de uien, de knoflook en de kurkuma zachtjes in wat olie en de boter totdat het zacht is geworden. Voeg de gesneden spinazie toe en laat het slinken, voeg nu de rozijnen toe. Alles goed mengen, haal van het vuur en laat afkoelen. Als alles koud is meng er de yoghurt door met de olijfolie. Doe er flink wat vers gemalen zwarte peper over en misschien een beetje zout. Vlak voordat je serveerd meng er de walnoten door en strooi wat rozijnen en walnoten erover want dat staat leuk op tafel.

Kijk ook naar het recept Borani-e baghala, de Yoghurt-Tuinbonen dip.

     

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s